Setkání se Sabatiniovou? Přinesla mi štěstí! hlásí šampionka Brenda Fruhvirtová

- Filip Lefenda, Marek Bartošík

Třetí start na mezinárodní scéně mezi dospělými a hned titul. Teprve čtrnáctiletá Brenda Fruhvirtová se svým nedělním triumfem na pětadvacetitisícovém podniku ITF v Tucumánu zapsala do historie po bok výrazných tenisových jmen. „Jsem moc šťastná,“ netajila v rozhovoru pro Tenisový svět dívka, která převzala trofej z rukou legendární Argentinky Gabriely Sabatiniové.

Justine Heninová, Dinara Safinová či Anna Kurnikovová. Hvězdy, které svou zářnou kariéru zažehly ziskem premiérového seniorského titulu v pouhých čtrnácti letech. Nyní se mezi ně jako jednadvacátá za poslední čtvrtstoletí přidala také talentovaná Češka. „Jsem moc šťastná, že se mi podařilo vyhrát turnaj s dotací 25 tisíc dolarů. Snažím se si to užít. Do turnaje jsem šla s tím, že zkusím vyhrát alespoň nějaký zápas,“ prozradila vycházející hvězdička.

Antukový podnik v Argentině ovládla mladší ze sester Fruhvirtových dva měsíce před svými patnáctými narozeninami, a stala se tak nejmladší šampionkou od dob Claire Liuové. Američance bylo v roce 2015 při jejím triumfu na domácím turnaji v Orlandu 14 let a 9 měsíců. Nicméně v jejím případě se jednalo o menší akci s dotací 10 tisíc amerických dolarů.

„Turnaj byl výborně zorganizován, byť panovaly dost obtížné podmínky. Během většiny hracích dnů překračovala teplota hranici 40 stupňů. Oproti domácím podmínkám to byla opravdu velká změna,“ podotkla Fruhvirtová, která se však s velkými vedry popasovala náramně.

Za celý týden ztratila jen dva sety – ve čtvrtfinále s Ruskou Avanesjanovou a o kolo později s domácí Ormaecheaovou. „Byly to pro mě opravdu těžké zápasy, naštěstí s dobrým koncem. V obou mě limitovala bolest v lýtku a velké dusno. Složitější to bylo s Ormaecheaovou – místní hvězdou, kterou hnalo k maximálnímu výkonu početné publikum. Zápas to byl velmi intenzivní a náročný, hodně mě ale tenisově posunul,“ pochvaluje si Fruhvirtová cenný skalp nasazené jedničky a 176. hráčky žebříčku WTA.

Ve finále už drama nepřipustila. O jedenáct let starší Brazilku Alvésovou zdolala dvakrát 6:3 a mohla slavit. „Před utkáním jsem byla trochu nervózní. Nevěděla jsem, jak ho zvládnu zdravotně,“ přiznala dívka, kterou na túře po Jižní Americe doprovází máma.

Trofej převzala Fruhvirtová z rukou hvězdné Gabriely Sabatiniové, bývalé třetí hráčky světa. Ta vycházející naději blahopřála přímo na kurtu a později i na svých sociálních sítích. „Ptala se mě, jak si užívám Argentinu. Moc mi gratulovala, bylo to příjemné setkání. Je fajn, že mě sleduje. Říkala, že mi přinesla štěstí. Bylo super, že jsem svou první trofej mezi ženami dostala od takové legendy,“ libovala si Fruhvirtová.

Po výhře nad turnajovou pětkou mohla juniorská světová čtyřka slavit nejen titul, těšit se může i na velký posun na ženském žebříčku. Po započítání bodů ji příští pondělí čeká posun do sedmé stovky. „Je to dobrý začátek. Doufám, že se v něm budu posouvat i nadále,“ přeje si.

A plány na nejbližší týdny? „Budu hrát tolik ženských turnajů, kolik mi pravidla dovolí. Poté se uvidí,“ říká Fruhvirtová.