Murray vynechá antukovou sezonu. Antuka mému zdraví moc nepomáhá, uvedl

- Jan Vojkůvka

Britský tenista Andy Murray se rozhodl vynechat antukovou část sezony. Uvedl to během tiskové konference před začátkem turnaje ATP v Rotterdamu, kam obdržel divokou kartou. Podle bývalé světové jedničky jsou turnaje na antuce pro jeho zraněními a operacemi zhuntované tělo příliš riskantní a raději je i letos vynechá.

Murray odehrál poslední kompletní antukovou sezonu v roce 2017. Od té doby se na tomto povrchu objevil pouze jednou. V roce 2020 na Roland Garros prohrál hned v prvním kole se Stanem Wawrinkou, proti němuž ve třech setech uhrál pouze šest gemů.

A na antuce se nepředstaví ani letos. „V tuto chvíli neplánuji na antuce žádný turnaj,“ uvedl Brit.

„V předchozích několika letech mi antuka vždy zhoršila stav. Loni jsem měl také na začátku roku menší zdravotní obtíže a antuka tomu moc nepomohla. Takže jsem si o tom promluvil se svým týmem a letos, ač se cítím dobře a zdraví, nebudu riskovat zhoršení stavu,“ pokračoval Murray, který však rozhodně neplánuje dvouměsíční pauzu od tenisu.

Dle svých slov nějaké turnaje odehraje, pravděpodobně se ale bude jednat o challengery. A rád by se připravil na travnatou část sezony, během níž bude obhajovat třetí kolo Wimbledonu.

„V budoucnu si třeba ještě na antuce zahraju. Letos to neplánuju, ale počítám s tím, že budu v té době hrát, nebude to tak, že bych nic nedělal,“ upozornil. „Jen nebudu riskovat a doufám, že se dobře připravím na trávu,“ dodal.

Murray má za sebou slušný vstup do letošní sezony. Na turnaji v Sydney dokráčel až do finále, v němž padl s Aslanem Karacevem. Svou formu však nedokázal přetavit ve výraznější úspěch na Australian Open, kde překvapivě skončil ve druhém kole na raketě Japonce Tara Daniela.

Ač v Austrálii došel do finále jednoho turnaje a na Australian Open vyhrál první zápas od roku 2017, po návratu domů se rozhodl ukončit spolupráci s trenérem Janem de Wittem a zkusí se vrátit k Danimu Vallverduovi, s nímž spolupracoval už v letech 2010 až 2014.