Finále Davis Cupu: Chorvaté ubojovali čtyřhru a jsou krůček od titulu!

- Radek Štohl

Chorvaté jsou krůček od zisku salátové mísy! Ve finále Davis Cupu mají po sobotní čtyřhře mečbol, když duo Čilič, Dodig porazili Argentince Del Potra s Mayerem ve třech setech 7:6, 7:6, 6:3 a vedou 2:1 na zápasy!

Zápas, do kterého byly nasazeny obě jedničky, přinesl hodně dramatický a téměř tříhodinový souboj, ve kterém rozhodovaly maličkosti a ve své podstatě jednotlivé míčky! Nedalo by se říci, že by Chorvaté měli takovou převahu, aby vyhráli 3:0 na sety, ale dokázali vytěžit z každé příležitost maximum.

V prvním setu si oba páry zarputile držely servis, když jediný brejkbol měli ve třetím gemu Argentinci. Neproměnili ho však a o osudu úvodního dějství musel rozhodnout tiebreak, ve kterém si Čilič s Dodigem rychle vypracovali vedení 5:1 a svůj náskok už nepustili. Zvítězili 7:2 a ujali se vedení.

Nabiti energií z první sady vstoupili Chorvaté dobře i do druhé sady, v níž vybojovali ve třetí hře brejk, ale výhodu udržet nedokázali. Del Potro s Mayerem v osmém gemu dotáhli hru přes shodu k brejkbolu, kterým srovnali na 4:4 a vynutili si nakonec opět tiebreak, v němž tentokrát bojovaly obě dvojice především s problémy se servisem. Mini-brejků bylo požehnaně, ale opět měli více štěstí domácí, kteří po výhře 7:4 vedli už 2:0.

Ve třetím setu už to bylo o poznání jasnější. Argentinci měli na podáních problémy, brejkbolu čelili už ve čtvrtém gemu, a ač odolali, přišel šestý gem a hned tři brejkboly Chorvatů, kteří využili druhý z nich, utrhli se až na 5:2 a dokázali zápas doservírovat na 6:3.

Do nedělních dvouher tak vstoupí Chorvaté s jistotou, že je čekají určitě dva zápasy, ve kterých mohou vybojovat klíčový třetí bod. Argentinci naopak nutně potřebují, aby v souboji jedniček zvítězil Del Potro nad Čiličem a vynutil si rozhodující pátý duel.

Chorvatsko – Argentina 2:1

Pátek

Marin Čilič – Federico Delbonis 6:3, 7:5, 3:6, 1:6, 6:2 

Ivo Karlovič – Juan Martín Del Potro 4:6 7:6(6) 3:6 5:7

Sobota

Marin Čilič, Ivan Dodig – Juan Martin Del Potro, Leonardo Mayer 7:6 (2), 7:6 (4), 6:3

Neděle

Marin Čilič – Juan Martín Del Potro

Ivo Karlovič – Federico Delbonis