Selhání po návratu domů? Po cestě jsem pořád unavený a booster tomu nepřidal, omlouval se Monfils

- Jan Vojkůvka

Po veleúspěšně australské misi, během níž získal titul a vybojoval čtvrtfinále Australian Open, měl Gael Monfils být na domácím turnaji v Montpellieru jednou z hlavních hvězd. Třetí nasazený ale selhal a prohrál hned v prvním utkání se Švédem Mikaelem Ymerem 1:6, 2:6. Svůj herní kolaps si vysvětluje především přetrvávající únavou po cestě z Austrálie, přičemž mu neměla přidat ani posilující dávka očkování proti covidu.

Pětatřicetiletý Monfils, jenž v Adelaide vybojoval první titul na okruhu ATP po dlouhých dvou letech a zazářil na Australian Open, kde jej až po pětisetové bitvě vyřadil ve čtvrtfinále Ital Matteo Berrettini, své vystoupení na domácím turnaji nezvládl. Na akci s názvem Open Sud de France měl v úvodním kole volný los a v osmifinále proti Ymerovi byl favoritem.

Uhrál však pouze tři gemy a rychle se z Montpellieru zase pakoval. Zklamal tím domácí fanoušky, kteří věřili, že po parádním vystoupení v Austrálii bude zářit i ve Francii.

Monfilsovi bylo líto, že v Montpellieru nezvládl hned první zápas a pokusil se důvody osvětlit: „Večer před zápasem mi nebylo moc dobře. Nechci tu psát jen o výhrách a pozitivních věcech. Hrál jsem špatně a asi by bylo snadné říct, co jsem měl udělat jinak,“ napsal na svém Twitteru.

„Vím, že spousta z vás ode mě čekala na mém prvním domácím turnaji v sezoně nejlepší úroveň hry a sám jsem z toho zklamaný,“ pokračoval ve francouzštině. „Myslel jsem, že jsem si dostatečně po Australian Open odpočinul a dorazil do Montpellier připravený, ale nestalo se tak. Pořád jsem z cesty unavený a booster, který jsem dostal před několika dny, tomu taky moc nepřidal,“ upozornil, že si po návratu do Francie nechal dát posilující dávku vakcíny proti covidu.

„Sezona ale teprve začala. Budou další skvělé i mizerné zápasy, zklamání i vítězství. Ale také tenis. Společně vyhráváme, ale spolu také prožíváme porážky. Teď je čas si odpočinout a připravit se na další turnaj. Všem vám děkuji za podporu,“ uzavřel zklamaný Monfils.

Francouzský veterán se díky velmi úspěšnému představení na turnajích v Austrálii posunul na 16. místo světového žebříčku. Příští týden se na tenisových dvorcích neobjeví a hrát bude až od 14. února v katarském Dauhá.