Místo comebacku derniéra? Bude to nejspíš sbohem, rozplakal se Del Potro

- Jan Vojkůvka

Vidět plakat takového obra, jakým je Juan Martín Del Potro, chytne za srdce každého. Právě slzám totiž propadl argentinský tenista na tiskové konferenci před startem na turnaji v Buenos Aires, kde po dlouhých 32 měsících chystá návrat na kurty. Dle svých slov se ale pravděpodobně představí domácímu publiku naposledy...

Měla to být velká sláva, když se poprvé od června 2019 objeví Del Potro opět na kurtech. Místo toho však přišla na tiskové konferenci v Buenos Aires velká rána. Obrovský sympaťák s neskutečným forhendem totiž při setkání s novináři oznámil, že jeho vystoupení na domácím turnaji a na akci v brazilském Riu bude pravděpodobně jeho poslední v tenisové kariéře.

Byť Del Potro oficiálně konec kariéry neoznámil, jeho emotivní proslov dal všem přítomným najevo, že jeho zraněními zničené tělo už nemá dostatek sil nadále podstupovat veškerá trápení.

„Tohle je jedna z nejtěžších zpráv, kterou musím sdělit. Všichni vědí a doufají, že se vracím k tenisu. Nejspíš to ale tak nebude a asi to bude více sbohem než comeback,“ oznámil Del Potro na tiskové konferenci.

„Vždy jsem překonal všechno, nechci si zavírat dveře. Ale pokud mám být upřímný, musím říct, že jsem nepřijel udělat zázračný comeback jako při jiných příležitostech. Znám fyzická omezení, která mám, a uvidíme později, co bude,“ pokračovala bývalá světová trojka, která se na tiskové konferenci rozplakala.

Třiatřicetiletý Argentinec, který během kariéry podstoupil celkem čtyři operace zápěstí, má za sebou od června 2019 hned čtyři operace kolene. Pokusy zbavit se bolestí dlouho selhávaly, a ač Del Potro přijal divoké karty do Buenos Aires a Ria, tak je zřejmé, že ani přes dva a půl roku léčby nezabralo.

„Dva a půl roku spím s bolestí. Dřív jsem jezdil tři a půl hodiny domů do Tandilu bez přestávky a teď musím zastavit, abych si protáhl nohu. Nelíbí se mi to,“ přiznal zhoršení kvality svého života.

„Pořád mám síly na to, abych v kariéře pokračoval, ale z kolene se stala noční můra,“ vyprávěl v slzách. „Snažil jsem se najít nějaké alternativní řešení, ale nic nepomohlo. Pořád nevím, jak se zbavit bolestí. A já chci žít bez bolestí.“

Del Potro zároveň uvedl, že nikdy nechtěl skončit kariéru bez toho, aby se mohl rozloučit na kurtu. I proto přijal divoké karty na dva turnaje, byť tušil, že plnohodnotný návrat už asi není možný.

„Nemohl jsem s tímhle sportem přestat bez plnohodnotného rozloučení, a kde to udělat lépe než v Buenos Aires? Po tomto týdnu uvidím, co udělám se svou budoucností, ale chci žít jako normální třiatřicetiletý kluk. Bez bolesti,“ připustil, že by mohl nakonec vzdát i svou účast na turnaji v Riu.

Del Potra čeká v úvodním kole turnaje v Buenos Aires souboj s krajanem Federicem Delbonisem. Bude to zároveň jeho tečka za profesionální kariérou?