Vzpoura zapomenutých švédských talentů! Oba bratři si zahráli semifinále

- Petr Sumbal

Elias a jeho mladší bratr Mikael Ymerovi byli vždy považováni za velké tenisové talenty. A je to pochopitelné, vždyť oba patřili v minulosti do první pětky juniorského světového žebříčku a Mikael si zahrál finále juniorského Wimbledonu. Jenže přechod do seniorského tenisu není vůbec jednoduchý, což oba bratři poznali na vlastní kůži. Ještě však není pozdě na to, proniknout mezi úplnou elitu.

Zejména poslední týdny naznačují, že cesta, řekněme do první třicítky, určitě není pro oba bratry vůbec nereálná. Začátek letošní sezony zastihl oba ve velmi dobré formě, tento týden si vůbec poprvé oba současně zahráli semifinále turnajů ATP.

Byť se jednalo „pouze“ o kategorii ATP 250, tedy tu nejnižší v rámci ATP, a do finále ani jeden z nich nepostoupil, jedná se o jasný vzkaz obou sourozenců: „Musíte s námi počítat!“

Pětadvacetiletý Elias, někdejší juniorská světová pětka, v indickém Puné suverénně zvládl kvalifikaci a poté si proklestil cestu až do semifinále, přičemž jasně nejcennějším skalpem bylo vyřazení světové patnáctky Aslana Karaceva v osmifinále v poměru 6:2, 7:6(3). Relativně blízko byl i premiérovému finále na okruhu ATP, jenže vedení 1:0 na sety nad Joaem Sousou Elias neudržel a nakonec prohrál 7:5, 6:7(4), 5:7 po více než třech hodinách boje.

Elias se momentálně v žebříčku ATP nachází až na 163. místě, pokud ale bude i nadále podávat takové výkony jako tento týden v Indii, mohl by hodně rychle letěl žebříčkem vzhůru. Semifinále v Puné by mu mělo vynést posun zhruba o 20 míst. Příští týden bude Elias plnil roli nasazené sedmičky na challengeru v indickém Bengalúru a bezpochyby bude patřit mezi favority na titul.

Mikael je sice o dva roky mladší, ale podle všeho také o něco talentovanější než jeho bratr. Mezi juniory se dostal nejvýš na třetí místo žebříčku a zahrál si dokonce finále juniorky na Wimbledonu (podlehl Reillymu Opelkovi). Aktuálně se Mikael nachází na 83. místě žebříčku a příští týden by měl být světové číslo 75.

Stejně jako Elias, také Mikael si tento týden zahrál semifinále, dokázal to na slušně obsazeném halovém turnaji ve francouzském Montpellieru. Na cestě mezi čtyři nejlepší mimo jiné v osmifinále doslova přejel domácího Gaëla Monfilse (16.) 6:1, 6:2 a konečnou pro něj byla až světová trojka Alexander Zverev, kterému Švéd podlehl 1:6, 3:6. Nyní Mikaela čeká turnaj ATP 500 v Rotterdamu, kde začne už v kvalifikaci, v níž bude jistě postrachem všech soupeřů.

Mikaelovi se povedla už minulá sezona, nejvíc na sebe upozornil v srpnu na turnaji v americkém Winston Salemu, kde se poprvé v kariéře dostal do finále. Tam ovšem zcela propadl a proti Iljovi Ivaškovi uhrál jen dva gemy (0:6, 2:6).

Švédští tenisoví fanoušci na bratrské duo Ymerů hodně spoléhají, žádný další švédský tenista už totiž v první světové třístovce není. Potenciál v obou bratrech určitě dřímá zajímavý, kam až to ale v obrovsky konkurenčním tenisovém prostředí nakonec dotáhnou, je velkou otázkou.

O slovo se mimochodem hlásí také třetí z bratrů Ymerových, šestnáctiletý Rafael teprve začíná mezi juniory, kde mu nyní patří 358. místo. Na kontě už však má i jeden turnajový úspěch, loni ovládl podnik kategorie J5 v Bergenu.

Za pár let možná budeme na turnajích sledovat ne dva, ale hned tři švédské hráče s příjmením Ymer.