Konečně trénuje! Populární švýcarský veterán chystá po téměř roce svůj comeback

- Jan Vojkůvka

Už je to nějaký čas, napsal populární švýcarský veterán Stan Wawrinka na svůj Twitter k přiloženému videu, na kterém trefuje prudký bekhend. Vskutku, už je to nějakou dobu, co se šestatřicetiletý tenista objevil na tenisovém turnaji a hrál tenis. Po téměř roční absenci však konečně chystá svůj plánovaný comeback.

Naposledy se Wawrinka na okruhu ATP představil loni v březnu v katarském Dauhá. Tehdy prohrál v úvodním kole ve třech setech s Lloydem Harrisem a byl to pro něj poslední zápas v sezoně. Následně se totiž rozhodl řešit problémy se svou nohou a léčba si vyžádala nakonec dlouhých 11 měsíců.

Několikrát věřil, že se jeho návrat blíží, ale problémy s nohou jej neopouštěly. Až nyní se zdá, že je konečně připraven, aniž by byl jakkoli limitován, opět naskočit do turnajového kolotoče.

Svůj záměr vrátit se na kurty letos v březnu oznámil už na konci minulého roku, stále však nebylo jasné, jestli mu to zdraví dovolí. Krátké video z jeho tréninku ovšem naznačuje, že se jeho comeback skutečně nezadržitelně blíží.

Šestatřicetiletý Švýcar, který během kariéry vyhrál 16 turnajů na okruhu ATP včetně tří grandslamů, prožil slušný rok 2020, který byl výrazně ovlivněn pandemií covidu-19. Ve zmíněném ročníku byl ve čtvrtfinále Australian Open, zahrál si čtvrtfinále na Masters v Paříži. 

V srpnu se představil i na dvou challengerech v Praze. První z turnajů dokonce vyhrál, přičemž na druhém pražském challengeru nenastoupil do čtvrtfinále kvůli zranění levého chodidla.

Právě s levým chodidlem absolvoval v roce 2021 dvě operace, které jej vyřadily  prozatím na 11 měsíců z profesionálního okruhu. Kvůli této absenci se také propadl ve světovém žebříčku na současné 159. místo.