Češi v akci: Kellovský zdolal Šafránka, Jebavý s Kolářem neuspěli

- Radek Štohl

Na challengerovém podniku v Andrii se v sobotu Jebavý s Kolářem snažili získat premiérový společný titul, leč neúspěšné. Ve finále český pár nestačil na nejvýše nasazené duo Koolhof/Middelkoop dvakrát 6:3. Na Futures v Heraklionu viděli fanoušci ryze české semifinále mezi Václavem Šafránkem a Dominikem Kellovským, které překvapivě vyhrál druhý jmenovaný. Vítěz duelu narazí v boji o titul na druhého nasazeného Ofnera. V kyperské Famagustě již dohrál Vít Kopřiva, který neměl šanci s Rakušanem Miedlerem.

Deblová dvojice Jebavý/Kolář spolu hraje teprve podruhé v kariéře, přesto se jim výrazně daří. Na antukovém turnaji v Cordenons nejprve došla do finále, kde prohrála až v závěrečném super tie-breaku 9:11. Na aktuálním podniku v italské Andrii se českému páru rovněž dařilo, když opětovně dokázal dosáhnout na finálovou účast. Zde je však čekalo duo Koolhof, Middelkoop, které na probíhajícím podniku neztratilo ještě ani set. A set neztratilo ani s českým párem, který na 49 minut zdolali dvakrát 6:3. 

Vít Kopřiva v kyperské Famagustě narazil v semifinálovém duelu na rakouského tenistu Lucase Miedlera. Druhý nasazený si však s českým hráčem jednoznačně poradil, když devatenáctiletého tenistu smetl za 68 minut dvakrát 6:1. 

V řeckém Heraklionu dnes svedli společnou bitvu o finále Václav Šafránek a Dominik Kellovský. Český souboj nakonec vyhrál Kellovský, který si se Šafránkem za hodinu a čtvrt poradil 7:5 6:2. Oba tenisté se mohli v prvním setu opřít o výborný servis, který poprvé v duelu ztratil první nasazený Šafránek, Kellovský následně dokázal dopodávat set do vítězného konce. Ve druhé sadě si rodák z Brna prohrál servis znovu hned ve druhé hře, čímž dovolil soupeři se ještě více uklidnit, přidat brejk navrch a nechat ho duel bez problémů dopodávat. Čtvrtý nasazený se ve finále utká s dvojkou turnaje, Rakušanem Ofnerem.

CHALLENGERY

ANDRIA E CASTEL DEL MONTE CHALLENGER (muži, 42 500 EUR, tvrdý povrch - hala, finále čtyřhry)

JEBAVÝ, KOLÁŘ – Koolhof/Middelkoop (NED, 1.) 3:6 3:6

ITF / FUTURES

CYPRUS F2 FAMAGUSTA TC (muži, CYP F2, 10 000 USD, tvrdý povrch, semifinále dvouhry)

VÍT KOPŘIVA (536.) (4) – Lucas Miedler (AUT, 469.) (2) 1:6 1:6

9TH HELLENIC ZEUS ITF PRO CIRCUIT, HERAKLION (muži, GRE F11, 10 000 USD, tvrdý povrch, semifinále dvouhry)

VÁCLAV ŠAFRÁNEK (274.) (1) - DOMINIK KELLOVSKÝ (503.) (4) 5:7 2:6

EGYPT F35 ALSOLYMAINEYAH (muži, F35, 10 000 USD, antuka, 1. kolo kvalifikace)

DANIEL RABAS - Yurii Dzhavakian (UKR)

ISRAEL RAMAT-GAN TEL AVIV (ženy, 10 000 USD, tvrdý povrch, 1. kolo kvalifikace)

LUCIE KAŇKOVÁ - Sina Zugerová (SWI) 6(2):7 1:2 skreč KAŇKOVÁ

ITALY ITF CORDENONS TENNIS CUP (ženy, 10 000 USD, koberec, 1. kolo kvalifikace)

TEREZÁ KOPLOVÁ - Francesca Palmigianová (ITA) 5:7 7:6(4) 1:6

TURKEY ANTALYA TENNIS ORGANISATION CUP (ženy, 10 000 USD, antuka, 1. kolo kvalifikace)

PETRA POKORNÁ - Laura Maluniaková (SVK)