Kauza Pcheng Šuaj pokračuje. V Pekingu se s ní potká předseda MOV

- Michal Hladký

Strach o Pcheng Šuaj nekončí. Svět podezřívá čínský komunistický režim z toho, že rodačku ze Siang-tchanu utlačuje, a to kvůli obvinění ze znásilnění bývalým čínským vicepremiérem Čangem Kao-lim, jež v minulém roce vznesla. O aktuálním stavu Číňanky se rozhodl osobně přesvědčit předseda Mezinárodního olympijského výboru Thomas Bach, jenž se s ní má v plánu v nejbližší době setkat.

Už to budou tři měsíce od chvíle, kdy se z veřejného prostoru vytratila čínská tenistka Pcheng Šuaj. Stalo se tak poté, co prostřednictvím sociální sítě Weibo obvinila ze znásilnění bývalého čínského vicepremiéra Čanga Kao-liho. Celý svět má podezření, že bývalá deblová světová jednička je tamním režimem utlačována.

Tohle tvrzení se čínská strana i samotná Pcheng Šuaj snaží už nějakou dobu vyvracet. Bývalá světová deblová jednička zaslala prostřednictvím státní televize CCTV WTA dopis, se zástupci Ženské tenisové asociace podstoupila i videohovor, ve kterém všechny ubezpečila o tom, že jí nic nehrozí.

V kontaktu byla i s Thomasem Bachem, předsedou Mezinárodního olympijského výboru. Tomu ale komunikace na dálku nestačila, podle jeho slov se má v plánu během Zimních olympijských her v Pekingu s čínskou tenistkou setkat.

„Už dříve se zmínila, že žije v Pekingu, může se svobodně pohybovat a trávit čas s rodinou a přáteli. Nicméně díky osobní schůzce se dozvíme více o tom, v jakém fyzickém i psychickém stavu se nachází,“ nechal se slyšet Bach.

„Kdyby chtěla, aby proběhlo vyšetřování, měla by v tom také naši podporu. Ale je to její život, její obvinění,“ dodal.