Nominace na ceny Laureus: Šanci má hned 6 tenistů včetně Djokoviče a Bartyové

- Marek Bartošík

Nominační listina na prestižní ocenění Laureus nese i tentokrát bohatou tenisovou stopu. Ve výběru za loňský rok figuruje hned šest zástupců bílého sportu – Novak Djokovič (kategorie sportovec roku), Ashleigh Bartyová (sportovkyně roku), Daniil Medveděv a Emma Raducanuová (průlom roku) a Diede de Grootová a Šingo Kunieda (sportovci s handicapem).

Že se Novak Djokovič nachází v nominaci Laureus World Sports Awards, sotva někoho překvapí. Vždyť srbský fenomén loni vyhrál tři ze čtyř grandslamů (Australian Open, Roland Garros, Wimbledon), podruhé zkompletoval kariérní grandslam a dostal se do čela pořadí v počtu týdnů na vrcholu žebříčku ATP (překonal Rogera Federera).

Čtyřiatřicetiletý Djokovič už anketu Laureus opanoval v letech 2012, 2015, 2016 a 2019, v případě pátého triumfu by vyrovnal rekordmana Rogera Federera. Srbské světové jedničce letos konkurují fotbalista Robert Lewandowski, hráč amerického fotbalu Tom Brady, plavec Caeleb Dressel, běžec Eliud Kipchoge a pilot formule 1 Max Verstappen.

Také v ženské kategorii má tenis své želízko v ohni, a sice díky Ashleigh Bartyové. Pětadvacetiletá Australanka loni ovládla pět turnajů včetně Wimbledonu a potřetí v řadě zakončila sezónu jako světová jednička. Vysloužila si tak svou první nominaci na prestižní ocenění, na které aspirují také fotbalistka Alexia Putellasová, běžkyně Allyson Felixová a Elaine Thompsonová a plavkyně Emma McKeonová a Katie Ledecká.

Hned dvojí zastoupení má tenis v kategorii průlom roku, kde chtějí uspět šampioni z US Open Rus Daniil Medveděv a Britka Emma Raducanuová. V nominaci na stejné ocenění jsou dále plavkyně Ariarne Titmusová, oštěpař Níradž Čopra, fotbalista Pedri a skokanka do dálky Yulimar Rojasová.

Rovněž v kategorii sportovců se zdravotním postižením má bílý sport dva zástupce mezi nominovanými. Nizozemská tenistka na vozíčku Diede de Grootová loni získala zlatý grandslam, když kromě všech turnajů velké čtyřky ovládla i olympiádu v Tokiu. Japonský fenomén Šingo Kunieda loni slavil triumf na US Open a tokijské olympiádě.

Kompletní přehled nominovaných sportovců naleznete na oficiálním webu Laureus World Sports Awards. O výsledcích ankety bude jasno v dubnu.