První výhra po jedenácti měsících. Je úžasné znovu hrát, raduje se bývalá světová pětka

- Filip Lefenda

Bývalý pátý hráč světa Jo-Wilfried Tsonga ukončil na okruhu ATP dlouhé jedenáctiměsíční čekání na vítězství. Šestatřicetiletý Francouz, jenž po loňském Wimbledonu laboroval se zraněnou nohou, porazil v úterý „doma“ v Montpellieru dvakrát 6:4 Kacpera Žuka z Polska.

Tsonga odehrál v posledních dvou letech pouhých 11 zápasů, z toho zvítězit dokázal v jediném. Na vině byly neustupující chronické bolesti zad a následně i zraněná pravá noha, kterou si pochroumal na posledním Wimbledonu.

Na kurtu se tak majitel osmnácti singlových trofejí z elitního okruhu ukázal opět až minulý týden. Na halovém challengeru v Quimperu porazil 6:4 a 6:3 Švýcara Hueslera. Následně v osmifinále nestačil na krajana Mullera (2:6, 6:4, 4:6).

V Montpellieru pak tento týden ukončil jedenáctiměsíční čekání na výhru z turnaje ATP. Proti polskému kvalifikantovi Žukovi odvrátil Tsonga pět ze šesti brejkbolů a zvítězil dvakrát 6:4.

„Je opravdu úžasné být znovu na kurtech a hrát. Mám za sebou několik těžkých měsíců. Vyhrát hned v jednom z prvních zápasů v roce je pro mě fantastické,“ liboval si přímo na dvorci Patrice Domingueze.

„Obklopil jsem se skvělými lidmi. Bez nich by to nešlo. I díky nim mohu znovu prožívat tyto chvíle,“ děkoval svému okolí Tsonga.

V Montpellieru, kde získal v roce 2019 svůj dosud předposlední titul, narazí ve středečním osmifinále na Filipa Krajinoviče ze Srbska.