Po úspěšné kvalifikaci zaútočí na cenné body. Kopřiva bude v prvním kole favoritem

- Jan Vojkůvka

Čtyřiadvacetiletý Vít Kopřiva úspěšně zvládl dvoukolovou kvalifikaci na turnaji ATP v Puné a prošel do své druhé hlavní soutěže v kariéře. Úspěšnou kvalifikací přitom jeho pouť ani zdaleka končit nemusí. V prvním kole hlavní soutěže totiž bude favoritem. Čeká jej střetnutí s Turkem Cemem Ilkelem, jehož před necelým měsícem porazil.

Projít do hlavní soutěže na okruhu ATP je pro Kopřivu velký úspěch. A tento úspěch je znásoben i tím, že toho český hráč dosáhl na tvrdém povrchu. Jako výborný antukář očekával podobný výsledek spíše na antukových turnajích. V Puné však prokázal svůj pokračující vzestup.

V kvalifikačních bojích porazil napřed domácího Manishe Sureshkumara a ve finálovém kole i Altuga Celikbileka, proti němuž rozhodně roli favorita neplnil. Po vítězství 6:7(4), 6:3, 7:5 si Kopřiva zajistil postup do druhé hlavní soutěže na okruhu ATP v kariéře.

Svou premiéru absolvoval Kopřiva loni na antuce v Gstaadu. I tehdy musel projít kvalifikací a jeho pouť na červencové akci ve Švýcarsku zastavil až Casper Ruud v semifinále! Parádní výkony tehdy Kopřiva okořenil i senzační výhrou nad Denisem Shapovalovem či demolicí Mikaela Ymera, jehož ve čtvrtfinále smetl v poměru 6:1, 6:0.

Podobnou parádní jízdu by rád prožil i nyní v Puné. A byť nehraje na svém elitním povrchu, bez šancí rozhodně není. Turka Ilkela, se kterým svede souboj v úvodním kole, totiž před měsícem porazil na challengeru v Bendigu. Ilkel se navíc herně trápí a prohrál všechny tři letošní zápasy.

V případném osmifinále by se pak Kopřiva mohl utkat s šestým nasazeným Emilem Ruusuvuorim z Finska nebo Jegorem Gerasimovem z Běloruska. A i toto jsou soupeři, kteří by při troše štěstí mohli být hratelní.

Čtyřiadvacetiletý český tenista, kterému každé vítězství pomůže k vzestupu žebříčkem a vylepšení současného 193. místa, vstoupí do hlavní soutěže v úterý v 11:30.