Cesta za obhajobou začíná! Veselý musí v Puné zvítězit, v opačném případě se loučí s TOP 100

- Michal Hladký

Nelehký úkol má před sebou český tenista Jiří Veselý. Tento týden obhajuje v indickém Puné titul z turnaje kategorie ATP Tour 250, který získal v roce 2020. Od jeho triumfu na tamním Maharashtra Open má Česko svého zástupce v nejlepší stovce světového žebříčku, jenže pokud rodák z Příbrami prvenství nezopakuje, vše se vrátí zpátky do doby před dvěma lety.

Byl to fenomenální turnaj. Jiří Veselý v roce 2020 v Puné zářil, zachoval chladnou hlavu v důležitých momentech a vybojoval svůj druhý kariérní titul na okruhu ATP. Ten první získal před sedmi lety v novozélandském Aucklandu. Nutno dodat, že tehdy k němu dokráčel o něco klidnějším způsobem než v Indii, kde dohromady odvracel hned šest mečbolů.

Právě na tvrdém povrchu v Puné Veselý využil i poněkud slabšího obsazení turnaje. Nasazenou jedničkou byl Francouz Paire, dvojkou Litevec Berankis a trojkou Ital Travaglia. Nicméně ani po roční pauze, kterou způsobila koronavirová pandemie, to na sraz užší špičky příliš nevypadá.

Největším favoritem na vítězství je Rus Karacev (15.), následuje ovšem velká žebříčková mezera. Nasazenou dvojkou je až Ital Musetti (66.), trojkou pak jeho krajan Gianluca Mager (67.) a čtyřkou Jiří Veselý (80.).

Osmadvacetiletý český tenista musí vítězství obhájit, jestli tedy chce zůstat i nadále v nejlepší stovce světového žebříčku ATP. Na konci týdne přijde o 295 bodů (momentálně jich má 819), v případě zisku titulu v Puné pak „jen“ o 45. A to proto, že Veselý odečítá kromě indického triumfu i loňskou čtvrtfinálovou účast na Murray River Open. TOP 100 v současnosti uzavírá Američan Steve Johnson, jenž disponuje 719 body.

Veselého singlová cesta Maharashtra Open 2022 započne ve středu, kdy český tenista narazí ve druhém kole na lepšího hráče ze dvojice Dennis Novak (117.), Bernabé Zapata Miralles (126.). Osmadvacetiletý Čech nastoupí i ve čtyřhře, už zítra vyzve po boku Rakušana Erlera francouzské duo Grenier, Halys.

Jiří Veselý ale nebude jediným tuzemským zástupcem v turnaji. Z kvalifikace se do hlavní soutěže podniku na okruhu ATP dokázal poprvé od loňského července probojovat Vít Kopřiva. Ten má na co navazovat, tehdy ve švýcarském Gstaadu prošel překvapivě až do semifinále, přičemž vyřadil například Kanaďana Shapovalova (12.).