Medveděv neudržel vedení a padl. Jsi vůbec unavený? ptal se nevěřícně Nadala

- Jan Vojkůvka

Daniil Medveděv odehrál skvělý zápas. Ale ani to mu nestačilo k tomu, aby si na své konto připsal svůj druhý grandslamový titul. Nad jeho síly byl totiž velezkušený Rafael Nadal, nový grandslamový rekordman, proti němuž Medveděvovi nestačilo ani vedení 2:0 na sety. „Pokud se budeme bavit jen o tenisu, nejsem tolik zklamaný. Byl to totiž neskutečný zápas,“ konstatoval po porážce Medveděv.

Světová dvojka měla Nadala na lopatě. Medveděv vedl už 6:2, 7:6, 3:2 a 40:0 při podání španělské hvězdy. Jenže to nestačilo. Po neskutečné bitvě a pěti a půl hodinách boje musel spolknout hořkou pilulku porážky po setech 6:2, 7:6, 4:6, 4:6, 5:7.

Finálová bitva, která trvala přesně 324 minut, z něj vysála takřka veškerou energii. I proto byl šokován, v jak skvělé kondici se nachází Nadal. „Po zápase jsem se ho ptal, jestli je vůbec unavený,“ smál se ještě během závěrečného ceremoniálu.

„Přijmout porážku po nějakých pěti a půl hodinách bylo hodně těžké. Ale Rafovi musím pogratulovat, během utkání jsem byl ohromen. Bylo to šílené. Myslím, že úroveň byla neskutečně vysoká. Po prvních dvou setech jsi dokázal zvýšit úroveň své hry. Jsi neuvěřitelný šampion,“ otočil se na Nadala.

Na tiskové konferenci, která následovala, se Medveděv více pozastavil nad výsledkem celého zápasu i ze svého pohledu. „Pokud se budeme bavit jen o tenisu, nejsem tolik zklamaný. Byl to totiž neskutečný zápas. Byly některé body, některé malé detaily, které jsem měl udělat lépe, pokud jsem chtěl vyhrát. Ale takový je tenis, takový je život. Rafa hrál neuvěřitelně, dokázal se neskutečně zlepšit,“ podotkl.

Během střetnutí musel, byť trochu nedobrovolně, měnit svou taktiku. „Po dvou setech jsem po něm chtěl jít a zakončit to. Pak v pátém setu jsem ho prostě chtěl rozběhat. Ale on byl neuvěřitelný, byl opravdu silný při své hře,“ krčil rameny.

„Takže, pokud budeme mluvit jen o tenisu, nemám vůbec čeho litovat,“ zopakoval. „Budu to dál zkoušet a pokračovat v tom, co dělám, dřít ještě tvrději, abych byl jednoho dne šampionem těchto velkých turnajů,“ přislíbil.

Medveděv svou finálovou porážkou přišel o možnost dotáhnout se k Novaku Djokovičovi na čele světového žebříčku. Na Srba bude v pondělí ztrácet 890 bodů.