Premiérový grandslam! Kokkinakis s Kyrgiosem dotáhli svou jízdu k senzačnímu titulu

- Jan Vojkůvka

Divoké karty Thanasi Kokkinakis a Nick Kyrgios se stali senzačními vítězi mužské čtyřhry na Australian Open. Domácí dvojice, která na cestě za titulem vyřadila několik zkušených párů, ve finále porazila své krajany Matthew Ebdena a Maxe Purcella 7:5 a 6:4. Pro oba tenisty se jedná o největší úspěch jejich kariér, jelikož shodně dosáhli na premiérový grandslamový titul.

Asi těžko by někdo na začátku Australian Open hádal, že finálové složení bude takové, jaké bylo. A ještě méně lidí by si vsadilo na to, že senzační titul na melbournském grandslamu vybojují Kokkinakis s Kyrgiosem, kteří se stali prvními divokými kartami v Open éře, jimž se povedlo dokráčet až k celkovému prvenství.

To vše se ale nakonec stalo skutečností. Kokkinakis s Kyrgiosem přitom neměli cestičku za titulem vůbec umetenou. Už ve druhém kole museli překonat první nasazené Mektiče s Pavičem. Náročný úkol zvládli a následně vyřadili turnajové patnáctky Behara s Escobarem, nasazené šestky Pütze s Venusem a v semifinále třetí nasazené Granollerse se Zeballosem.

Po této úspěšné pouti byli ve finále proti Ebdenovi s Purcellem pasováni do rolí favoritů. A tuto svou pozici i uhájili. Zatímco v prvním setu rozhodl brejk ve 12. hře, ve druhé sadě se Kokkinakis s Kyrgiosem prosadili v sedmém gemu.

„To byl ale turnaj! Mohu upřímně říct, že jsme nečekali, že se vůbec dostaneme takhle daleko. Tohle je jen třešnička na dortu,“ zářil Kokkinakis.

„S nikým jiným bych toho ani nechtěl dosáhnout,“ doplnil Kyrgios, jenž po boku Kokkinakise získal i juniorský grandslam ve Wimbledonu v roce 2013 a poté, co byl po velkou část kariéry kritizován za to, že mrhá svým talentem, se konečně dočkal i vysněného grandslamu.

Pořádné zadostiučinění je to ale i pro Kokkinakise. Pětadvacetiletý Australan se totiž dlouhá léta trápí s nejrůznějšími zraněními a doposud nedokázal plně prodat svůj potenciál. Kupříkladu v roce 2016 odehrál jen jeden zápas, o rok později pouze sedm turnajů, v roce 2019 jen devět a roku 2020 dokonce žádný.

Letos je ovšem zdravý a na kurtu září. Po premiérovém titulu na okruhu ATP v Adelaide, kde vyhrál turnaj ve dvouhře, se dočkal, stejně jako Kyrgios, premiérového grandslamu ve čtyřhře.

Rok 2022 pro oba Australany začal nejlepším možným způsobem.