Výhry na mokru a ve čtyřech stupních. Palicová se za první titul odměnila zákuskem

- David Schlegel, Filip Lefenda

Povedený vstup do nové tenisové sezony zažívá Barbora Palicová. Poté, co nezvládla úvodní duel roku v Monastiru, se přesunula na antuku do turecké Antalye, kde už zaválela. Na prvním turnaji dokráčela sedmnáctiletá blondýnka do finále, na druhém dokonce celou patnáctitisícovou akci opanovala a slavila premiérový titul mezi dospělými. A odměna? „Osladila jsem si večeři. Dali jsme si dobrý zákusek,“ pravila s úsměvem v rozhovoru pro Tenisový svět svěřenkyně Tomáše Zíba.

V tureckém letovisku Antalya jste nejprve postoupila do svého premiérového finále na ženském okruhu ITF a následující týden jste celý turnaj dokonce vyhrála. Jak si triumfu ceníte a čemu přičítáte, že se vám tak dařilo?
Vítězství mi udělalo velkou radost. Jsem ráda, že se mnou jel trenér (Tomáš Zíb – pozn. red.). Má na mém triumfu rovněž velkou zásluhu.

Do Antalye jste se přesunula z tuniského Monastiru, kde jste prohrála v prvním kole kvalifikace. Co bylo v Turecku jiné než v Tunisku?
Byla to pro mě změna. U nás trénuji v hale a tento turnaj se hrál venku. Přechod bývá velmi složitý. Postupem času jsem si na to zvykla.

V Antalyi navíc pršelo, takže jste první zápas proti domácí Ozlem Usluové odehrála až ve středu a za stavu 1:1 na sety rozhodoval nezvykle supertiebreak, který jste vyhrála 10:6. Jak těžký to pro vás byl zápas a co ho rozhodlo? Všechny další na cestě do finále jste zvládla suverénně…
V prvním kole jsem chytla velmi kvalitní hráčku. Podmínky byly opravdu špatné. Hrály jsme ve čtyřech stupních a na mokrém kurtu. Strašně jsem bojovala, abych postoupila, a vyšlo to. V supertiebreaku jsem se koncentrovala na každý míč.

Ve finále vás čekala první nasazená Američanka Blacková, která je o tři roky starší než vy a už několik turnajů vyhrála. Zaplatila jste daň z nezkušenosti?
Tyra mě velmi překvapila její hrou, protože nastoupila a hrála z forhendu jen čopy. Na mokré antuce, na které jsme hrály, to bylo hodně nepříjemné.

Následující turnaj jste odstartovala neskutečnou výhrou dvakrát 6:0 nad Italkou Salviovou, která je na žebříčku srovnatelně vysoko jako vy. To jste se opravdu cítila v takovém laufu?
Nevím, jestli v laufu, ale rozhodně se mi hrálo dobře. Cítila jsem, že jsem ve hře a že jsem silnější než soupeřka.

Ve druhém kole jste přehrála první nasazenou Ninu Potočnikovou, 360. tenistku světa. Hrálo se už dost pozdě a opět se hrál místo třetího setu supertiebreak. Na oficiálním webu navíc dlouho svítila informace, že jste prohrála. Jak jste zápas viděla? Dodal vám hodně sebevědomí?
Na zápas jsme čekaly skoro celý den, nestále posouvali začátek. Věděla jsem, že soupeřka hraje dobře. Snažila jsem se hrát celý duel koncentrovaně a bez chyb. V supertiebreaku to opět vyšlo a povzbudilo mě to do dalších utkání.

Ve čtvrtfinále, semifinále a finále jste neztratila ani set. Které z utkání bylo nejtěžší?
Nejtěžší pro mě bylo asi semifinále, v němž jsem hrála proti Bulharce Conevové. Podle trenéra to byl nejtěžší i nejhezčí zápas týdne.

Ve finále jste porazila Turkyni Yorukovou. Byla jste před zápasem nervózní, nebo jste se cítila úplně jinak než ve finále před týdnem?
Trošku nervózní jsem byla, to je u každého zápasu normální. Nejvíce jsem bojovala s větrem, byl velice nepříjemný. Jakmile se začal hrát tiebreak druhého setu, tak už jsem věřila, že to uhraju.

Jak jste úspěch v Turecku oslavila?
Malá oslava byla to, že jsem si osladila večeři. Dali jsme si dobrý zákusek (smích).

A jak se vám v Antalyi líbilo? Turnaje mezi ženami jste tam hrála poprvé…
Líbilo se mi tam. Zázemí tam mají tenisté výborné. Jediné, co nevyšlo, bylo počasí. Byla neobvykle zima a větrno. Zaskočilo to i pořadatele turnaje.

Jaký je vás další turnajový program a jak se po turnaji cítíte po zdravotní stránce?
Další turnaj mě čeká v Anglii, kam odlétám příští týden. Zdravotně jsem na tom dobře. Nic mě netrápí a doufám, že to tak zůstane i nadále.

Cesta Barbory Palicové za premiérovým titulem z okruhu ITF

1. kolo: BARBORA PALICOVÁ – Linda Salviová (ITA) 6:0, 6:0
Osmifinále: BARBORA PALICOVÁ – Nina Potočniková (SLO) 5:7, 6:2, 10:4
Čtvrtfinále: BARBORA PALICOVÁ – Ilinca Dalina Amarieiová (ROU) 6:2, 6:3
Semifinále: BARBORA PALICOVÁ – Mihaela Conevová (BUL) 7:6(1), 6:0
Finále: BARBORA PALICOVÁ – Ilay Yoruková (TUR) 6:3, 7:6(2)

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Barbora Palicová (@barbora_palicova)