Australian Open: Mužskými finalisty jsou Nadal s Medveděvem. Menšík postoupil do finále juniorky!

- Redakce

Také páteční program na Australian Open přinesl radost českým tenisovým fanouškům. Šestnáctiletý Jakub Menšík porazil v semifinále juniorského turnaje Švýcara Kiliana Feldbausche ve třech setech, v sobotu ho tak čeká souboj o titul! Francouzka Kristina Mladenovicová a Chorvat Ivan Dodig ovládli soutěž smíšené čtyřhry. Prvním finalistou mužské dvouhry se stal Španěl Rafael Nadal, jenž porazil Itala Mattea Berrettiniho 3:1 na sety. Stejný výsledek se urodil také ve druhém semifinále mezi Daniilem Medveděvem z Ruska a Řekem Stefanosem Tsitsipasem. Prvně jmenovaný vyzrál na protivníka už posedmé z celkových devíti utkání.

Menšík si zahraje finále juniorského Australian Open!
Jakub Menšík se tentokrát na postup pořádně nadřel, nakonec ale udolal v semifinále juniorské dvouhry na Australian Open Švýcara Kiliana Feldbausche po rovných dvou hodinách boje 6:1, 4:6 a 6:2.

Šestnáctiletý Čech byl jednoznačně aktivnějším hráčem na kurtu, svého protivníka přestřílel na vítězné míče poměrem 29:8, přičemž chyboval pouze o trochu více než jeho soupeř (bilance nevynucených chyb činila 43:38 z pohledu českého tenisty).

„Je to úžasný pocit, že budu hrát finále, obzvlášť na jednom ze čtyř největších turnajů,“ radoval se Menšík. „Semifinále bylo velice těžké. První set byl jednoznačný, navázal jsem na včerejší výkon, ale ve druhém setu začal hrát soupeř lépe a já jsem více chyboval. Na třetí set jsem však nastoupil s čerstvými silami, více jsem chodil na síť a pohlídal jsem si to,“ zhodnotil český talent.

Menšík se utká o titul s juniorskou světovou trojkou Brunem Kuzuharou ze Spojených států, kterého na loňském US Open porazil 6:3, 4:6 a 6:3.

Rozhovor s Jakubem Menšíkem si můžete přečíst zde

Nadal v semifinále porazil Berrettiniho
Prvním finalistou letošního Australian Open je Rafael Nadal (5.). Hvězdný Španěl udolal v úvodním semifinále italského bombarďáka Mattea Berrettiniho (7.) po bezmála třech hodinách 6:3, 6:2, 3:6 a 6:3.

Pětatřicetiletý Nadal suverénně prosvištěl prvním i druhým setem, aniž by nabídl brejkbol. Favorit utkání zaváhal až v osmém gemu třetího dějství, kdy poprvé a naposledy ztratil podání. Ve čtvrté sadě už si Nadal opět bez výraznějších potíží hlídal vlastní podání, k úspěchu mu tak bohatě stačil proměněný brejkbol z osmého gemu.

Španělská legenda postoupila do finále Australian Open pošesté v kariéře, titul zatím slavila pouze v roce 2009.

Medveděv s Tsitsipasem opět nezaváhal
Druhým finalistou Australian Open se stal Daniil Medveděv (2.). Rus v repríze loňského semifinále znovu zdolal Stefanose Tsitsipase (4.), a sice za rovné dvě a půl hodiny po setech 7:6(5), 4:6, 6:4 a 6:1. Řeckého protivníka porazila světová dvojka posedmé z celkových devíti vzájemných klání.

První sada dospěla bez ztraceného podání do tiebreaku. V tom vedl Tsitsipas už 4:1, přesto nakonec prohrál 5:7. Nervózní druhou sadu urval Řek v koncovce, konkrétně brejkem z deváté hry, aby následně dějství dopodával. Medveděv v jednu chvíli ztratil zábrany a hlasitě u umpirového rozhodčího reklamoval, že soupeře koučuje z hlediště otec. Negativní emoce nakonec přetavil ruský favorit v zisk dalších dvou setů. V tom čtvrtém už nedal soupeři nejmenší šanci. Po proměněném mečbolu se zároveň omluvil španělskému sudímu.

Ve svém čtvrtém grandslamovém finále vyzve Medveděv v neděli Španěla Rafaela Nadala (5.), který v Melbourne usiluje o rekordní 21. titul z turnajů velké čtyřky. Rodák z Moskvy bude po triumfu na posledním US Open útočit na druhý.

Mladenovicová s Dodigem ovládli smíšenou čtyřhru
Šampiony smíšené čtyřhry na Australian Open se stali Francouzka Kristina Mladenovicová a Chorvat Ivan Dodig, kteří ve finále porazili domácí divoké karty Jaimee Fourliseovou a Jasona Kublera po hodině a čtvrt 6:3 a 6:4.

Sedmatřicetiletý Dodig slaví čtvrtý grandslamový titul z mixu (Roland Garros 2018 a 2019, Wimbledon 2019), o devět let mladší Mladenovicová se v této disciplíně raduje potřetí (Wimbledon 2013, Australian Open 2014).

Vybrané zápasy dvanáctého hracího dne

Semifinále mužské dvouhry
Matteo Berrettini (ITA, 7.) – Rafael Nadal (ESP, 5.) 3:6, 2:6, 6:3, 3:6
Stefanos Tsitsipas (GRE, 4.) – Daniil Medveděv (RUS, 2.) 6:7(5), 6:4, 4:6, 1:6

Finále smíšené čtyřhry
Fourlisová, Kubler (oba AUS) – Mladenovicová (FRA), Dodig (CRO) 3:6, 4:6

Semifinále dvouhry juniorů
JAKUB MENŠÍK – Kilian Feldbausch (SUI) 6:1, 4:6, 6:2