Australian Open: Krejčíková se Siniakovou postoupily do finále! Junior Menšík dominoval

- Redakce

Nasazené jedničky ženské čtyřhry Barbora Krejčíková s Kateřinou Siniakovou si zahrají stejně jako loni finále Australian Open, kam postoupily po čtvrteční dvousetové výhře nad rusko-belgickou dvojicí Veronika Kuděrmetovová, Elise Mertensová. V akci byl ještě junior Jakub Menšík, jenž ve čtvrtfinále zametl s Rusem Jaroslavem Děminem. V semifinále ženské dvouhry se prosadily Ashleigh Bartyová a překvapivě také Američanka Danielle Collinsová.

Krejčíková a Siniaková jsou ve finále čtyřhry
Ve formě hrající Barbora Krejčíková a Kateřina Siniaková neztratily set ani ve svém pátém utkání na letošním Australian Open. Rozjeté nasazené jedničky porazily v semifinále čtyřhry třetí nasazené rusko-belgické duo Veronika Kuděrmetovová, Elise Mertensová po hodině a 11 minutách 6:2 a 6:3.

Zápas mohl být o poznání dramatičtější, Kuděrmetovová s Mertensovou ale nevyužily vedení 3:1 ve druhém setu. Krejčíková posléze ještě odvrátila neskutečným volejem brejkbol soupeřek za stavu 4:3 a 30:40. Češky se utkají ve finále s kazašsko-brazilským párem Anna Danilinová, Beatriz Haddadová Maiaová.

„Hrály jsme hodně solidně. Snažily jsme se je tlačit a donutily jsme je k chybám. Uhrály jsme to moc dobře,“ těšilo Siniakovou.

Spokojená byla i Krejčíková. „Myslím, že za poslední dobu jsme se obě strašně moc zlepšily. Hrajeme rychle a chytře, dobře podáváme a agresivně returnujeme. Dnes jsme předvedly náš nejlepší tenis,“ poznamenala tenistka z Ivančic.

Menšík ztratil ve čtvrtfinále jediný gem!
Jakub Menšík si při své premiéře na juniorském Australian Open zahraje semifinále! Šestnáctiletý český tenista v dnešním čtvrtfinále deklasoval Rusa Jaroslava Děmina po pouhých 53 minutách 6:0 a 6:1, ve vydařeném utkání nastřílel 21 vítězných úderů včetně šesti es.

„Se soupeřem se znám od dvanácti let, absolvovali jsme spolu spoustu turnajů. Předvedl jsem tenisově i mentálně skvělý výkon, nečekal jsem to, jsem za to rád. Už jsem si tady více zvykl na prostředí, každým dnem se zlepšuji,“ uvedl Menšík, na kterého čeká v semifinále Švýcar Kilian Feldbausch.

Bartyová znovu dominovala, ve finále ji vyzve Collinsová
Světová jednička Ashleigh Bartyová pokračuje na domácím grandslamu v Melbourne v předvádění parádních výkonů. Australanka zvládla bez ztráty setu i semifinálové utkání, v němž deklasovala Madison Keysovou (51.) 6:1, 6:3 a vybojovala postup do finále. Favorizovaná Bartyová v utkání prorazila hned čtyřikrát servis své soupeřky. Při svém podání čelila dvěma brejkbolům, obě šance Američanky však odvrátila.

Soupeřkou Bartyové ve finále Australian Open bude Američanka Danielle Rose Collinsová (30.). Osmadvacetiletá tenistka si ve svém semifinálovém klání poradila se světovou devítkou Igou Šwiatekovou, kterou porazila ve dvou setech 6:4, 6:1 a zahraje si vůbec poprvé ve finále na grandslamovém turnaji.

Finále mužské čtyřhry bude ryze australské!
Sen australských tenisových fanoušků se splnil, do finále mužské čtyřhry na Australian Open totiž postoupily dva domácí páry! Matthew Ebden a Max Purcell přehráli ve svém semifinále, které pořadatelé nasadili do arény Margaret Courtové, Američana Rajeeva Rama a Brita Joe Salisburyho 6:3 a 7:6(9).

Přibližně o půl hodiny později byla australská pohádka dokonána, když Nick Kyrgios a Thanasi Kokkinakis udolali v aréně Roda Lavera španělsko-argentinské duo Marcel Granollers, Horacio Zeballos 7:6(4) a 6:4. Finále mužského deblu na Australian Open mělo čistě australské obsazení naposledy v roce 1980!

Vybrané zápasy jedenáctého hracího dne

Semifinále ženské dvouhry
Ashleigh Bartyová (AUS, 1.) – Madison Keysová (USA, 51.) 6:1, 6:3
Danielle Collinsová (USA, 30.) – Iga Šwiateková (POL, 9.) 6:4, 6:1

Semifinále mužské čtyřhry
Kokkinakis, Kyrgios (oba AUS) – Granollers-Pujol (ESP), Zeballos (ARG) 7:6(4), 6:4
Ebden, Purcell (oba AUS) – Ram (USA), Salisbury (GBR) 6:3, 7:6(9)

Semifinále ženské čtyřhry
Danilinová (KAZ), Haddadová Maiaová (BRA) – Aojamaová, Šibaharaová (obě JPN) 6:4, 5:7, 6:4
KREJČÍKOVÁ, SINIAKOVÁ – Kuděrmetovová (RUS), Mertensová (BEL) 6:2, 6:3

Čtvrtfinále dvouhry juniorů
Jaroslav Děmin (RUS) – JAKUB MENŠÍK 0:6, 1:6