K+S jsou opět v australském semifinále. Češky mají formu, čeká je ale tvrdý oříšek

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE – Potřetí v řadě postoupily Barbora Krejčíková a Kateřina Siniaková do semifinále čtyřhry na Australian Open. Loňské finalistky neztratily ve čtyřech dosavadních utkáních na turnaji ani set, naposledy jejich formu odnesly Američanka Caroline Dolehideová a Australanka Storm Sandersová. „Hrajeme hodně solidně, fungujeme jako tým,“ hlásila po vítězství 6:2 a 7:6(3) Siniaková.

Jak na tom asi bude Barbora Krejčíková, která se v úterý protrápila singlovým čtvrtfinále proti Američance Madison Keysové (3:6, 2:6)? Populární Krejčíková své fanoušky ve středečním čtvrtfinále čtyřhry uklidnila, když spolu s Kateřinou Siniakovou předvedly impozantní výkon, jež bohatě stačil na dvousetový triumf nad semifinalistkami loňského Wimbledonu Dolehideovou a Sandersovou.

„Je mi určitě líp,“ řekla při pozápasovém povídání šestadvacetiletá Krejčíková. „Jsem ráda, že jsem už měla více energie a že jsme dnes zahrály tak dobře. Postup do semifinále je určitě super výsledek. A věřím, že to není konečná, že se nám bude nadále dařit,“ poznamenala tenistka z Ivančic.

Navýsost spokojená byla také o rok mladší Siniaková. „Byl to těžký zápas, ale zvládly jsme ho velmi dobře. Přestože soupeřky dobře servírovaly, pořád jsme se držely a tlačily jsme je,“ pochvalovala si světová deblová jednička.

Jestliže čtvrtfinále proti Dolehideové a Sandersové bylo poměrně těžkým úkolem, semifinále proti Veronice Kuděrmetovové a Elise Mertensové bude patrně nejnáročnější výzvou na turnaji.

Obě hráčky se loni představily ve finále čtyřhry na Wimbledonu. Zatímco Belgičanka Mertensová slavila po boku Tchajwanky Su-wej Sie titul, Ruska Kuděrmetovová s krajankou Jelenou Vesninovou musely skousnout těsnou porážku 6:3, 5:7 a 7:9.

„Bude to další těžký zápas proti kvalitním hráčkám,“ uvědomuje si Siniaková. „Chceme být opět aktivní a tlačit je. Jsme sehrané, hrajeme dobře a nebudeme řešit, kdo stojí na druhé straně,“ konstatovala před semifinálovou bitvou.

Právě sehranost se může jevit jako eso v rukávu českých tenistek, které spolu absolvovaly na elitním okruhu bezmála 200 utkání. Naopak jejich soupeřky mají na kontě pouhých osm společných mačů.

„Záleží, ze které strany se to vezme. Může to být výhoda i nevýhoda,“ komentovala Krejčíková. „Bude záležet na aktuální formě, kterou máme. A my se zápas od zápasu zlepšujeme. I před sezónou jsme obě udělaly hodně práce na našich herních stylech. I proto jsme pavoukem propluly tak dobře,“ doplnila vítězka loňského Roland Garros.

Souboj o místenku v deblovém finále vypukne ve čtvrtek ve tři hodiny ráno středoevropského času, hrát se bude v aréně Margaret Courtové.

Australian Open (AUS, 75 000 000 AUD, tvrdý povrch)
Čtvrtfinále ženské čtyřhry
KREJČÍKOVÁ, SINIAKOVÁ – Dolehideová (USA), Sandersová (AUS) 6:2, 7:6(3)