Historický grandslamový zápis pro Keňu a Írán. Dívky chtějí inspirovat krajany

- Filip Lefenda

Zatímco se na probíhajícím Australian Open upíná pozornost vcelku logicky k největším hvězdám, do historie bílého sportu se v minulých dnech zapsaly i dvě mladé dívky z ne úplně typických tenisových destinací. Řeč je o Meshkat al-Zahra Safíové z Íránu a Keňance Angelle Okutoyiové.

Obě jmenované juniorky se staly v Melbourne vůbec prvními hráčkami ze svých zemí, které vyhrály zápas na jednom z grandslamů a jež mohou být velkou inspirací mnoha dalším krajanům.

Sedmnáctiletá Okutoyiová zdolala milník v neděli, kdy přehrála ve třech setech Italku Urgesiovou. Následně si poradila rovněž s domácí Larkeovou a vypadla až ve třetím kole na raketě Srbky Radivojevićové.

„Jsem šťastná, že mohu reprezentovat svou zemi a všechny lidi z Keni. Dává mi to motivaci a věřím, že i spoustě keňských dětí,“ prohlásila teenagerka, jíž patří v kombinovaném juniorském žebříčku 71. místo. V roce 2021 vyhrála celkem šest titulů – tři ve dvouhře a další tři ve čtyřhře.

Velký triumf slavila na konci minulého týdne rovněž stejně stará Safíová, jež se stala bez ohledu na pohlaví prvním zástupcem z Íránu, který kdy vyhrál zápas na grandslamovém jevišti. „Za své dnešní vítězství vděčím Bohu. Díky němu jsem dokázala předvést dobrý výkon a porazila soupeřku z hostitelské země,“ pravila po výhře 6:4 a 6:3 nad Australankou Nayarovou 78. juniorka světa, jež v dalším kole podlehla belgické superfavoritce Costoulasové.

Safíová vyhrála v loňském roce deset menších juniorských turnajů ITF (z toho šest v singlu) a stala se zkraje ledna také první hráčkou z Íránu, která pronikla do elitní stovky žebříčku. „Ačkoliv to není můj hlavní cíl, je skvělé být inspirací pro další íránské hráče. V posledních letech už možná propadali myšlenkám, že je na mezinárodní úrovni skoro nemožné něčeho dosáhnout. Snad své úsilí nyní zdvojnásobí i trenéři,“ dodala Safíová.