Junior Menšík: o překrásné Austrálii, parádním obratu i bizarním pravidlu

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE – Od začátku zápasu bylo jasné, kdo vládne na dvorci číslo 3 v osmifinále juniorky Australian Open. Šestnáctiletý Jakub Menšík nedal šanci domácí divoké kartě Haydenu Jonesovi a za hodinu hry prosvištěl do svého prvního čtvrtfinále na grandslamovém turnaji. „Od začátku do konce jsem hrál, co jsem potřeboval. Bez větších problémů jsem dokázal vyhrát a pošetřit síly na další kola,“ liboval si po výhře 6:2 a 6:4 Menšík.

Rovných deset es nasázel Jakub Menšík ve vydařeném utkání proti Haydenu Jonesovi v Melbourne Parku. Vytáhlý český mladík sice v Austrálii debutuje, grandslamovou atmosféru ale zažívá už podruhé. Při své premiéře na loňském US Open dokráčel z kvalifikace do osmifinále, tentokrát je ještě o kolo dále.

Na Australian Open jste vyhrál už tři zápasy. Jak hodnotíte ten zatím poslední proti Jonesovi?
Soupeř byl domácí, takže jsme hráli na větším stadionu, kde měl podporu fanoušků. Mentálně jsem ale zápas zvládl skvěle. Od začátku do konce jsem hrál, co jsem potřeboval. Bez větších problémů jsem dokázal vyhrát a pošetřit síly na další kola.

Jak jste se cítil na dvorci číslo 3, který patří k těm větším v areálu?
Je krásné hrát na takovém kurtu. Sedlo mi to, i když spousta fanoušků fandila soupeři. Už se těším, až si zahraju v aréně Roda Lavera.

Nerozhodilo vás ani bizarní eso, které soupeř trefil z druhého podání o pásku. Jaký máte názor na specifické pravidlo pro juniorské turnaje, kde se neřeší dotyk pásky při podání?
Pravidla jsou daná, jsou pro všechny stejná. Nevadí mi, že se po teči pokračuje, jsem s tím v pohodě.

Osmifinále pro vás bylo docela pohodové, naopak ve druhém kole proti Američanovi Aidanu Kimovi jste měl namále, prohrával jste už 3:6 a 1:3. Proč?
Aidan je skvělý a pro mě nepříjemný hráč. Navíc bylo velké vedro, dostal jsem i fyzickou krizi, kdy jsem myslel, že nebudu moct. Pak jsem ale chytil druhý dech a lusknutím prstu se to otočilo.

V Austrálii jste poprvé v životě. Jak na vás působí zdejší prostředí?
Náramně se mi tady líbí, tohle místo je překrásné. Je to grandslam, svátek tenisu. Areál je obrovský, přejít z jedné strany na druhou trvá snad dvacet minut. Na návštěvu města jsem ještě neměl čas, ale po turnaji se tam určitě půjdu podívat.

Nakolik jste v kontaktu s dalšími českými juniory, kteří se účastní Australian Open?
Byli jsme tady hlavně jako klubový výjezd s Hynkem Bartoněm, přípravu v Traralgonu a tady v Melbourne jsem absolvoval s ním (oba tenisté jsou členy TK Agrofert Prostějov, pozn. red.). Ostatní Češi tady byli se svými trenéry v samostatné skupince.

Aktuálně se nacházíte na šestém místě v juniorském žebříčku ITF, z Čechů jste nejlepší. Vnímáte nějak tuto specifickou pozici?
Žádný tlak nevnímám, snažím se hrát svůj nejlepší tenis. A že jsem první, to je jenom zásluha trenérů a těžké práce, kterou jsme za poslední dva roky odvedli (Jakuba Menšíka vede Tomáš Josefus, pozn. red.). Budu pokračovat dále. Moc si přeji, abych se stal juniorskou světovou jedničkou. A tenhle rok mě ještě čeká přesun z juniorské kategorie do mužské.

Máte představu, jak rozdělíte svůj čas mezi juniorské a mužské turnaje?
S trenérem jsme se bavili, že letos odehraji všechny juniorské grandslamy a asi nějaké přípravné turnaje před grandslamy. Postupně se ale budu přesouvat od juniorů k dospělým.

Australian Open (AUS, tvrdý povrch)
Osmifinále dvouhry juniorů
Hayden Jones (AUS) – JAKUB MENŠÍK 2:6, 4:6