První Ital v historii! Berrettini se na Australian Open zapsal do dějin

- Michal Hladký

Adriano Panatta, Corrado Barazzutti nebo Nicola Pietrangeli? Nikoliv. Prvním italským hráčem, který kdy postoupil do semifinále Australian Open, se stal Matteo Berrettini. A to poté, co ve čtvrtfinále udolal v pětisetové bitvě Francouze Gaëla Monfilse 6:4, 6:4, 3:6, 3:6 a 6:2.

„Jsem na sebe obrovsky pyšný. Cítím, že trochu píšu italskou tenisovou historii. V minulosti jsme měli skvělé hráče a jsem rád, že na ně mohu navázat,“ nechal se slyšet Matteo Berrettini na pozápasové tiskové konferenci.

A jedním dechem dodal: „Všímám si podpory a lásky, kterou dostávám od fanoušků a rodiny. Jsme skvělá tenisová země,“ pochvaloval si římský rodák, jenž si jako jediný Ital zahrál také finále Wimbledonu.

Nicméně na grandslamovou trofej z mužského singlu národ z Apeninského poloostrova čeká už několik desítek let. Naposledy se to povedlo Adrianu Panattovi, který si v roce 1976 podmanil French Open.

K tomu, aby na něj o 46 let mladší tenista navázal, bude muset porazit v semifinále Rafaela Nadala. A to je obzvlášť tvrdý oříšek, o čemž se Berrettini přesvědčil sám na US Open 2019. Tehdejší semifinále španělská legenda ovládla po setech 7:6(6), 6:4 a 6:1.

„Opravdu ten zápas chci vyhrát. Vím, že na to mám, na druhou stranu to bude velmi obtížné. Potřetí jsem v semifinále grandslamu a chci se posunout dál,“ vyhlíží Ital páteční bitvu v Rod Laver Areně.