Všichni jste zkorumpovaní, Nadala protežujete! vybouchl na kurtu Shapovalov

- Michal Hladký

Denis Shapovalov prohrál ve čtvrtfinále Australian Open, když po setech 3:6, 4:6, 6:4, 6:3 a 3:6 nestačil na Rafaela Nadala. Fantastický výkon Kanaďana ale zastínilo jeho nepříliš vhodné chování na kurtu. V zápase osočil rozhodčího Carlose Bernardese například z toho, že je zkorumpovaný. Za tenhle výrok se omluvil, přesto si stojí za tím, že Nadal je nejen sudími protežován.

Začátek druhého setu. Denis Shapovalov vyčkává, až se Rafael Nadal přichystá na return. Uběhne 25 vteřin, tedy čas vymezený na servis, a španělský tenista stále není nachystaný u základní čáry.

Žádné varování ze strany rozhodčího nepřichází, načež Kanaďan vybouchne a jde si to se sudím Carlosem Bernardesem vyříkat osobně. „Stále není připraven ke hře, měl byste mu dát napomenutí!“ řekne.

Brazilský umpire si to nenechá líbit a celou situaci Shapovalovi zdůvodní tím, že ani kanadský tenista se nemá k tomu, aby míček uvedl do hry. To čtrnáctý hráč světového žebříčku nevydrží a zakřičí: „Všichni jste zkorumpovaní!“

Jenže tímhle to nekončí. O gem později se kanadskému tenistovi nelíbí, že ho rozhodčí sleduje místo toho, aby pozoroval časomíru s časovým limitem pro Nadalův servis. „Co potřebuješ, proč se na mě díváš? Má ještě osm vteřin!“ okřikl ho Bernardes.

Na celou situaci se samozřejmě zeptali novináři na pozápasové tiskové konferenci. „S tím, že je zkorumpovaný, jsem to přehnal. Ale stojím si za svým, myslím si, že je nespravedlivé, co všechno Nadalovi prochází. Minutu a půl jsem byl připraven hrát, a když mi rozhodčí řekl, že jsem vlastně nebyl, beru to jako jeden velký vtip,“ nechal se slyšet.

Shapovalov měl toho však na srdci mnohem více. „Po čtvrtém setu si vzal Nadal medical timeout, už třetí v zápase. Když skončil, ještě odešel na toaletu. Tohle přesně mi bylo vloni zakázáno. Myslím si, že mu je ze strany rozhodčích jasně nadržováno. Je to neuvěřitelný hráč, respektuji ho za všechno, co dokázal, ale musí to mít nějaké hranice.“

Španělská legenda vzápětí uvedla svůj úhel pohledu. „Nikdy jsem necítil, že bych byl na kurtu nějak protežovaný. Myslím si, že je to jen v hlavě ostatních hráčů, že ti nejlepší tenisté mají určitou výhodu. Je mi ho upřímně líto, odehrál skvělý zápas, a tak je pro něj těžké skousnout prohru. Zvlášť když viděl, že přestože jsem byl opravdu zničený, dokázal jsem utkání dotáhnout do vítězného konce,“ rozpovídal se Nadal, kterého v duelu trápily žaludeční potíže.

Pátý hráč světového rankingu zvítězil po setech 6:3, 6:4, 4:6, 3:6 a 6:3, čímž si na australském grandslamu zajistil své sedmé kariérní semifinále. V něm nastoupí proti Italovi Matteu Berrettinimu, jenž v pětisetové bitvě udolal Francouze Gaela Monfilse.