Skrečuj! nabádal ji trenér. Necítila jsem se dobře, něco mě trápilo, přiznala Krejčíková

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE – Po čtyřech velmi kvalitních výkonech na Australian Open najednou vypadala Barbora Krejčíková v pátém duelu na turnaji velmi unaveně a bezradně. Česká jednička přitom začala čtvrtfinále proti Madison Keysové slušně, měla i čtyři brejkboly na 3:2. Pak se ale Krejčíkové ozvaly nespecifikované potíže, kvůli kterým ji trenér Aleš Kartus dokonce nabádal, aby zápas vzdala. „Nejsem ten typ, který by chtěl skrečovat. Je to čtvrtfinále grandslamu, nikdo nechce skrečovat,“ popisovala po prohře 3:6 a 2:6 zklamaná Krejčíková.

Ve druhém setu vyhledávala Barbora Krejčíková opakovaně – i po vyhraných fiftýnech – bezradným pohledem Aleše Kartuse, který seděl v hráčském boxu bezprostředně u dvorce. A jaká komunikace že se mezi trenérem a jeho svěřenkyní odehrávala? Krejčíková na tiskové konferenci přiznala, že trenér Kartus jí jednoznačně radil čtvrtfinále skrečovat.

Na kurtu jste dnes evidentně nebyla ve své kůži. Co se s vámi dělo?
Něco mě trápilo a já jsem se necítila dobře. Nechci o tom mluvit, protože Madison si vítězství zaslouží.

Opravdu důvod své indispozice neprozradíte?
Já bych vám ho řekla, ale vůči soupeřce mi přijde neuctivé, abych se na něco vymlouvala a hledala důvod, proč to nešlo. Nechci, aby to vyznělo, že se vymlouvám. Byly to prostě nějaké problémy plus teplo... Snažila jsem se poskládat míče dohromady, abych získala gemy, ale ve výsledku to šlo jen chvilku.

Covid by to být nemohl?
Myslím si, že ne. Nemám žádné příznaky, takže si myslím, že covid to není.

Ve druhém setu jste často vyhledávala pohledem trenéra Aleše Kartuse, působila jste bezradně. Uvažovala jste o skreči?
Trenér mi jasně řekl, že mám skrečovat, že vůbec nemám pokračovat. Ale já nejsem ten typ, který by chtěl skrečovat. Je to čtvrtfinále grandslamu, nikdo nechce skrečovat. Každý se do konce snaží a doufá, že se něco stane a situace se zlepší. Dokud nepadne poslední míč, pořád je šance zápas otočit.

Do čtvrtfinále dvouhry jste nastoupila přibližně 18 hodin po konci osmifinále čtyřhry. Jak jste reagovala na časové rozložení vašich zápasů?
Víceméně jsem to očekávala. S trenérem jsme si mysleli, že budu hrát jako první v teple a druhý dámský zápas se bude hrát až večer (do druhého čtvrtfinále nastoupí domácí Ashleigh Bartyová proti Američance Jessice Pegulaové, pozn. red.). Udělala jsem maximum, abych byla v nejlepší formě, ale bohužel se mi zápas nepodařil. Zatím jsem hrála v Austrálii singly velice dobře, takže se z toho nebudu hroutit. Začátek sezóny je úžasný, kdyby mi tohle někdo řekl před odletem, nevěřila bych mu. Dostat se do čtvrtfinále na dalším grandslamu je perfektní výsledek. I když jsem zklamaná z porážky, tak je to opravdu dobrý vstup do roku (Krejčíková navíc postoupila až do finále na turnaji WTA v Sydney, pozn. red.). Těším se, že se zase budu zlepšovat.

Budete ve středu připravena na deblové čtvrtfinále po boku Kateřiny Siniakové?
Věřím, že už budu v pohodě. Dnes se dám do kupy, budu se snažit co nejvíc odpočívat.

Australian Open (AUS, 75 000 000 AUD, tvrdý povrch)
Čtvrtfinále ženské dvouhry
BARBORA KREJČÍKOVÁ (4.) – Madison Keysová (USA, 51.) 3:6, 2:6