Australian Open: Krejčíková skončila ve čtvrtfinále, nad její síly byla rozjetá Keysová

- Redakce

Devátý hrací den tenisového Australian Open přinesl první čtvrtfinálové zápasy. Poslední česká zástupkyně ve dvouhře Barbora Krejčíková bohužel na turnaji skončila, když nestačila na skvěle hrající Američanku Madison Keysovou ve dvou setech. Lucie Hradecká a Ekvádorec Gonzalo Escobar postoupili při společné premiéře do semifinále mixu. Junior Jakub Nicod si zajistil po výborném výkonu místenku v osmifinále.

Krejčíková nestačila na Keysovou
Cesta Barbory Krejčíkové (4.) na letošním Australian Open končí ve čtvrtfinále. Šestadvacetiletá česká tenistka v něm nestačila na rozjetou Američanku Madison Keysovou (51.) po hodině a 25 minutách 3:6 a 2:6.

Krejčíková působila v náročných podmínkách v Melbourne unaveně, za stavu 2:5 v prvním setu si dokonce nechala změřit tlak. Keysová předvedla skvělý výkon na servisu, když nastřílela 11 es při pouhé jedné dvojchybě (bilance Krejčíkové činila dvě esa a čtyři dvojchyby).

Někdejší světová sedmička vyhrála už desátý zápas v řadě, na Australian Open si postupem do semifinále vyrovnala své turnajové maximum z roku 2015.

„Dostat se do čtvrtfinále na dalším grandslamu je perfektní výsledek. I když jsem zklamaná z porážky, tak je to opravdu dobrý vstup do roku. Těším se, že se zase budu zlepšovat,“ uvedla Krejčíková, která dnes měla nespecifikované zdravotní potíže.

„Něco mě trápilo a já jsem se necítila dobře. Nechci o tom mluvit, protože Madison si vítězství zaslouží,“ doplnila.

Rozhovor s Barborou Krejčíkovou si můžete přečíst zde.

Hradecká a Escobar jsou v semifinále mixu
Lucie Hradecká a Ekvádorec Gonzalo Escobar uspěli i ve svém třetím společném utkání, když porazili ve čtvrtfinále Australian Open japonsko-pákistánskou dvojici Makoto Ninomijaová, Ajsám Kúreší dvakrát 7:5.

Hradecká s Escobarem odvrátili v první sadě dva setboly při vlastním podání. V semifinále narazí na australské duo Jaimee Fourlisová, Jason Kubler.

Junior Nicod prosvištěl do osmifinále
Jakub Nicod zvládl při své grandslamové premiéře už dvě utkání. Sedmnáctiletý český tenista porazil ve druhém kole juniorky na Australian Open Švýcara Dylana Dietricha po pouhých 63 minutách 6:1 a 6:3. Nicod si k vítězství pomohl mimo jiné skvělým výkonem na síti, kde bodoval hned 17krát z 19 náběhů.

Bartyová povolila Pegulaové jen dva gemy
Světová jednička Ashleigh Bartyová nadále ničí své soupeřky na Australian Open. Domácí hvězda deklasovala ve čtvrtfinále Američanku Jessicu Pegulaovou (21.) za 63 minut 6:2 a 6:0. Bartyová, která na turnaji zatím neztratila ani set, se utká v semifinále s další Američankou Madison Keysovou (51.).

Nadal v pěti setech udolal Shapovalova
Pořádně se na svůj postup do semifinále Australian Open nadřel legendární Rafael Nadal (5.). Turnajový šampion z roku 2009 udolal v napínavém čtvrtfinále kanadského bouřliváka Denise Shapovalova (14.) po více než čtyřech hodinách boje 6:3, 6:4, 4:6, 3:6 a 6:3. Pětatřicetiletý Nadal postoupil do semifinále australského grandslamu posedmé v kariéře.

Berrettini si zahraje o postup do finále
Takovou formu Matteo Berrettini (7.) na Australian Open ještě neměl. Italský tenista ve čtvrtfinále úvodního grandslamu sezony udolal za téměř čtyři hodiny Francouze Gaëla Monfilse (20.), a to po setech 6:4, 6:4, 3:6, 3:6 a 6:2.

Římský rodák si zahraje své třetí kariérní semifinále na turnajích velké čtyřky, už dříve se mu to povedlo na US Open (2019) a Wimbledonu (2021). Právě na britské trávě dokonce dokráčel až do finále, přičemž v cestě za dosažením stejné mety se v Melbourne Berrettinimu postaví Španěl Rafael Nadal (5.).

Vybrané zápasy devátého hracího dne

Čtvrtfinále mužské dvouhry
Denis Shapovalov (CAN, 14.) – Rafael Nadal (ESP, 5.) 3:6, 4:6, 6:4, 6:3, 3:6
Gaël Monfils (FRA, 20.) – Matteo Berrettini (ITA, 7.) 4:6, 4:6, 6:3, 6:3, 2:6 

Čtvrtfinále ženské dvouhry
BARBORA KREJČÍKOVÁ (4.) – Madison Keysová (USA, 51.) 3:6, 2:6
Ashleigh Bartyová (AUS, 1.) – Jessica Pegulaová (USA, 21.) 6:2, 6:0

Čtvrtfinále mužské čtyřhry
Granollers-Pujol (ESP), Zeballos (ARG) – Peers (AUS), Polášek (SVK) 7:6(5), 6:4
Kokkinakis, Kyrgios (oba AUS) – Pütz (GER), Venus (NZL) 7:5, 3:6, 6:3

Čtvrtfinále ženské čtyřhry
Martičová (CRO), Rogersová (USA) – Aojamaová, Šibaharaová (obě JPN) 1:6, 4:6
Danilinová (KAZ), Haddadová Maiaová (BRA) – Petersonová (SWE), Potapovová (RUS) 4:6, 7:5, 6:3

Čtvrtfinále smíšené čtyřhry
HRADECKÁ, Escobar (ECU) – Ninomijaová (JPN), Kúreší (PAK) 7:5, 7:5

2. kolo dvouhry juniorů
JAKUB NICOD – Dylan Dietrich (SUI) 6:1, 6:3

2. kolo dvouhry juniorek
AMÉLIE ŠMEJKALOVÁ – Děnislava Gluškovová (BUL) 3:6, 2:6

Osmifinále čtyřhry juniorů
Artnak (SLO), PETR – Boika (USA), Demin (RUS) 3:6, 4:6
Michelsen (USA), Vallejo (PAR) – BARTOŇ, MENŠÍK 6:3, 3:6, 10:6
DONALD, NICOD – Kuzuhara (USA), Wong (HKG) 3:6, 4:6

Osmifinále čtyřhry juniorek
Crossová, Mboková (obě CAN) – HAVLÍČKOVÁ, ŠALKOVÁ 7:6(6), 4:6, 10:4