Útok na semifinále i post světové dvojky. Krejčíková chce soupeřce vnutit svou hru

- Filip Lefenda

Barbora Krejčíková zabojuje v noci z pondělí na úterý v Melbourne o premiérové semifinále Australian Open. Soupeřkou bude světové čtyřce v aréně Roda Lavera rozjetá Američanka Madison Keysová. Pokud Češka uspěje, posune se v novém vydání žebříčku WTA na druhé místo před Bělorusku Sabalenkovou. Utkání je na programu od 2:30 hodin středoevropského času.

Rodačka z Ivančic navazuje zkraje roku na povedené výkony z loňska. Na Australian Open se česká jednička naladila finálovou účastí v Sydney a v Melbourne už je poprvé v kariéře mezi osmi nejlepšími. Po dvou „povinných“ výhrách z úvodních kol přehrála Krejčíková v souboji bývalých vítězek Roland Garros ve třech setech Lotyšku Jelenu Ostapenkovou a v sobotu pak zničila dvakrát 6:2 bývalou singlovou jedničku Bělorusku Viktorii Azarenkovou.

O další vylepšení turnajového maxima si šestadvacetiletá Češka zahraje proti Madison Keysové. Rovněž Američanka se na novou sezonu připravila parádně. V Adelaide získala bezprostředně před grandslamem titul a proti Krejčíkové bude útočit už na desáté vítězství v řadě.

„Hraje skvěle, viděla jsem ji. Proti Badosaové byla bezchybná, počínala si opravdu dobře,“ vyzdvihla Krejčíková osmifinálový výkon své příští protivnice. „Po deblovém utkání se podíváme na nějaká videa a zhodnotíme její silné a slabé stránky,“ hlásila ještě předtím, než postoupila po boku krajanky Kateřiny Siniakové do čtvrtfinále čtyřhry.

„Má opravdu sílu, ráda je agresivní. V minulém utkání dobře podávala a trefovala forhend. Musíme najít způsob, jak tyto věci eliminovat a jak jí vnutit moji hru,“ podotkla turnajová čtyřka.

Poctivě se na ostře sledovaný duel připravuje také stejně stará Keysová. Ta do turnaje vstupovala jako až 51. hráčka žebříčku WTA, současnými výkony ale dává vzpomenout na sezonu 2016, kdy platila za světovou sedmičku. Co od střetnutí očekává ona?

„Evidentně našla na kurtech správný rytmus mezi dvouhrou a čtyřhrou. Její hra vypadá na pohled jednoduše. Dokáže se přizpůsobit jakémukoliv stylu bez ohledu na soupeřku, takže je proti ní velice obtížné hrát,“ hodnotila majitelka šesti trofejí z profesionálního okruhu hru Krejčíkové.

„Hodně jí pomáhají zkušenosti ze čtyřhry, je skvělou deblistkou. Jakmile jí dáte příležitost, okamžitě vás začne přehrávat a zamíří na síť, kde je velmi složité ji překonat. Bude to neuvěřitelně těžký zápas,“ má jasno turnajová semifinalistka z roku 2015.

Vítězka může v semifinále narazit na domácí světovou jedničku Ashleigh Bartyovou, případně další Američanku Jessicu Pegulaovou.