Po skalpech bývalých jedniček novou rekordmankou. Cornetová postoupila na 63. pokus do čtvrtfinále

- Filip Lefenda

Jednu bývalou světovou jedničku skolila ve druhém kole, na další si vyšlápla v osmifinále. A že to byl skalp vskutku nečekaný! Francouzka Alizé Cornetová si ke svým sobotním 32. narozeninám nadělila dodatečný dárek a postoupila v Melbourne vůbec poprvé v kariéře do čtvrtfinále grandslamu. Na zdolání této mety potřebovala přesně 63 startů, čímž stanovila jeden z negativních rekordů. Do dnešního dne jej se 45 neúspěšnými pokusy držela již neaktivní Thajka Tanasugarnová.

Jako by tomu nemohla po proměněném mečbolu nějakou dobu uvěřit. Cornetová přehrála po Španělce Garbiňe Muguruzaové (6:3, 6:3) v úmorném vedru také další velkou favoritku. V pondělí si v aréně Roda Lavera vyšlápla na Simonu Halepovou, nasazenou čtrnáctku. Porazila ji po 2 hodinách a 33 minutách 6:4, 3:6 a 6:4.

61. hráčka žebříčku WTA začala famózně. Za stavu 6:4 a 3:1 měla navrch set a brejk. Pak ale na servisu neproměnila gembol a o slovo se rázem přihlásila rumunská hvězda, která pěti získanými hrami v řadě zvrátila dějství ve svůj prospěch.

V tu chvíli se zdálo, že se duel definitivně otáčí na stranu Halepové. Na Cornetovou, mající v hlavě hrozivou bilanci v osmifinálových zápasech na grandslamech, by si v tu dobu vsadil jen málokdo. Rodačka z Nice se přesto příkladně vzepřela osudu, když přerušila soupeřčinu šňůru a zachytila vstup do rozhodující sady.

V šestém gemu pak Cornetová odvrátila klíčový brejkbol, aby hned v další hře rozhodla ziskem soupeřčina servisu o svém vítězství. „Jsou to úžasné pocity. Byla to ohromná bitva. Už po nějakých třiceti minutách jsme se Simonou v horku na kurtu umíraly. Nakonec jsme hrály ještě další dvě a půl hodiny,“ hodnotila zápas vítězka šesti singlových titulů z profesionálního okruhu.

Osmifinále zvládla Cornetová na turnajích velké čtyřky až na šestý pokus. Triumf je pro ni o to sladší, že ho docílila proti letos zatím neporažené protivnici. Halepová ovládla před Australian Open v Melbourne Parku „přípravný“ turnaj WTA. Na grandslamu pak ztratila v úvodních třech kolech v součtu pouhých dvanáct her.

„Musím vyzdvihnout Simonin výkon. Vím, že se hodně trápila, ale je to obrovská bojovnice. Obdivuji ji, je mi příkladem. Porazit ji a dostat se do svého prvního čtvrtfinále je pro mě splněný sen. Ani nevím, co na to říct. Je to zázrak,“ hledala těžce slova Cornetová.

Ta si o další vylepšení svého grandslamového maxima zahraje ve středu proti Američance Danielle Collinsové, jež otočila ve třech setech souboj s Belgičankou Mertensovou.