Rostoucí počet fanoušků? Příjemné, chci jim dál dělat radost! hlásí Krejčíková

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE – Když Barbora Krejčíková vedla nad Viktorií Azarenkovou 3:1 na gemy, ozýval se arénou Roda Lavera originální popěvek „ba ba bá ba ba Barbora!“. A když o několik desítek minut později nadšená a rozesmátá česká hvězda absolvovala rozhovor na kurtu, zavolal na ni jeden divák, že je šampionka. Čerstvá čtvrtfinalistka neváhala přerušit odpověď a fanouškovi poděkovat. „Je moc příjemné, když tam takové věci slyším,“ pochvalovala si na tiskové konferenci Krejčíková.

Že dvojnásobná turnajová šampionka Viktoria Azarenková ztratila ve třech úvodních zápasech nicotných devět gemů? To Barboru Krejčíkovou v osmifinále Australian Open ani v nejmenším nezajímalo, běloruskou hvězdu zneškodnila v rozpálené aréně Roda Lavera po jednoznačných setech 6:2 a 6:2.

Stejně jako na loňském Roland Garros a US Open si tak zajistila místenku mezi osmi nejlepšími účastnicemi singlového klání. O další vylepšení svého turnajového maxima zabojuje v úterý proti devět zápasů neporažené Američance Madison Keysové.

S tak parádním výkonem můžete být jedině spokojená, že?
Je to úžasné, mám velkou radost! Vyrovnala jsem se s její hrou a přehrála jsem ji. Myslím, že jsem odvedla opravdu dobrou práci. Jsem nadšená z vítězství i ze skóre.

Na dvorci jste vypadala neporazitelně. Můžete popsat mód, ve kterém jste při utkání byla?
Jen jsem se soustředila, abych pokračovala ve své hře, abych hrála agresivně, dobře podávala a nedělala moc chyb a aby Vika co nejvíc běhala. Byla jsem ráda, že se mi to takto podařilo. Hrála jsem fakt dobře.

Jak speciální je porazit dvojnásobnou turnajovou vítězku, navíc na centrálním dvorci?
Myslím, že aréna Roda Lavera je jako její obývák, a proto je pro mě výhra speciální. Dává mi hodně síly do dalších zápasů, abych vydržela a dál se zlepšovala. Snažím se užívat si všechno, co se teď děje. Je úžasné říct, že jsem ve čtvrtfinále.

Podruhé za sebou jste hrála v aréně Roda Lavera. Cítíte, že už vás pořadatelé třeba ve srovnání s loňským US Open více respektují?
Těžko říct. Myslím, že musím ještě víc vyhrávat. Nicméně tady v Austrálii mě zatím dávají na velké kurty, za což jsem ráda.

Skupinka fanoušků při zápase vymyslela popěvek „ba ba bá ba ba Barbora!“, později při rozhovoru na kurtu vás jiný divák nazval šampionkou. Jak vnímáte rostoucí popularitu?
Jsem moc ráda, že mě takto fanoušci začínají vnímat a začínají mi fandit. Je moc příjemné, když tam takové věci slyším. Těším se, že lidem budu dělat dál radost.

Mnozí fanoušci i odborníci se rozplývají nad vaší pestrou hrou, při níž navíc vypadáte zcela klidně a nenuceně. Soupeřky stejný fakt naopak děsí. Jak jste toho dosáhla?
Je za tím hodně tvrdé práce. Možná můj tenis vypadá jednoduše, za což jsem ráda. A jestli to děsí ostatní hráčky, pak je to pro mě jedině dobře.

Vaši hru zdobí i vysoká schopnost adaptace. Kde jste se jí naučila?
Už když jsem byla malá. Můj první trenér nebyl žádný supertrenér, takže míče od něj lítaly prostě všude. Běhala jsem z jedné strany na druhou a snažila jsem se míče vrátit. Možná to začalo už tehdy.

Azarenkové dnes dělal potíže i váš poněkud netradiční čopovaný forhend. Vzpomenete si, od kdy máte tento úder v repertoáru?
Hraju ho celý život, všechno jsem se naučila jako malá a teď už to jen zdokonaluju. Jsem ráda, že jí ty čopy dělaly problémy. Dobrá rada pro další zápas.

V něm vás čeká poprvé v kariéře Američanka Madison Keysová, která v osmifinále nedala šanci Španělce Paule Badosaové. Co o Keysové víte?
Viděla jsem ji dneska, byla bezchybná. Nejdřív musím vstřebat tohle vítězství, oslavit ho a užít si ho. Zítra po deblovém zápase se s trenérem (Alešem Kartusem, pozn. red.) podíváme na nějaká videa. Vím, že Madison má opravdu sílu a že ráda hraje agresivně. Dneska dobře podávala a trefovala forhend. Musíme najít způsob, jak tyhle věci eliminovat a jak jí vnutit mou hru.

Australian Open (AUS, 75 000 000 AUD, tvrdý povrch)
Osmifinále ženské dvouhry
BARBORA KREJČÍKOVÁ (4.)
– Viktoria Azarenková (BLR, 25.) 6:2, 6:2