Krejčíková se těší na skvělý zápas. Vzestup Barbory je neuvěřitelný, vzkazuje Azarenková

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE – Může letos existovat na Australian Open náročnější úkol? Barbora Krejčíková narazí v nedělním osmifinále na dvojnásobnou turnajovou šampionku Viktorii Azarenkovou, která zatím v Melbourne Parku demoluje nebohé soupeřky. Její luxusní formu naposledy odnesla po debaklu 0:6 a 2:6 houževnatá Ukrajinka Elina Svitolinová. „Těším se na tuhle výzvu, na tuhle bitvu. Myslím, že to bude skvělý zápas,“ hlásí před střetem s Azarenkovou česká jednička.

Pro mnohé tenisové fanoušky a experty může být následující informace stále těžko uvěřitelná. Nicméně Barbora Krejčíková je opravdu jako světová čtyřka v žebříčku WTA o 21 pozic výše než hvězdná Běloruska Viktoria Azarenková (25.).

Tento rankingový rozdíl ale před nadcházející bitvou v aréně Roda Lavera samozřejmě nic neznamená. Snad trochu paradoxně je favoritkou na postup mezi nejlepší osmičku žebříčkově hůře postavená Azarenková. V její prospěch totiž hrají nejen zkušenosti z let 2012 a 2013, kdy v Melbourne Parku dokráčela až pro trofej.

Dvaatřicetiletá Běloruska zatím působí na úvodním grandslamu naprosto sebevědomě a zároveň uvolněně. Na dvorci ničí soupeřky (ve třech zápasech jim povolila nicotných devět gemů), na tiskové konference se vystrojuje stylovými slunečními brýlemi a třeba na poslední setkání s reportéry ji doprovázel synek Leo, který také zodpověděl dotaz na výkon své maminky. „Úžasný!“ přispěchal s trefnou odpovědí potomek někdejší světové jedničky.

Pak už následovala klasická část tiskovky, v níž se Azarenková vyjádřila také na adresu své příští vyzyvatelky. „Vzestup Barbory za poslední rok a půl je neuvěřitelný. Vypadá to, že neustále zvyšuje úroveň své hry. Umí hrát agresivně i pestře, je to nepříjemná soupeřka. Jednou jsme hrály v Ostravě, byl to velmi těsný a opravdu kvalitní zápas,“ komentovala Azarenková, jež onen jediný vzájemný souboj ovládla v říjnu 2020 po setech 2:6, 6:2 a 6:1.

Raketové zlepšení aktuální světové čtyřky Krejčíkové dobře ilustruje i její tehdejší ranking – 85. místo. To Azarenková si především vinou zdravotních potíží pohoršila ze 14. na 25. příčku, stále ale patří k nejužší světové elitě.

„Jsem opravdu šťastná, že ji znovu potkám a zjistím, kde je má úroveň,“ řekla šestadvacetiletá Krejčíková. „Pamatuji si, že když jsem tady hrála juniorku, ona vyhrávala tituly. Strávila jsem dost času sledováním jejích utkání v televizi. Těším se na tuhle výzvu, na tuhle bitvu,“ vyprávěla česká čtvrtfinalistka juniorského Australian Open z let 2012 a 2013.

Právě v oněch ročnících Azarenková slavila titul mezi dospělými. A po dlouhých letech by se v Melbourne ráda přiblížila další (v pořadí třetí) grandslamové trofeji, na niž od roku 2013 stále čeká. Jestli se jí to podaří, nebo zdali uspěje podobně odhodlaná Krejčíková, zjistíme v noci na neděli středoevropského času.