Jako na střelnici. Soupeřka byla lepší, víc jsem udělat nemohla, ví Vondroušová

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE – Pro letošní Australian Open je charakteristické, že šikovné české tenistky narážejí na největší ranařky z okruhu WTA. Příkladem budiž Markéta Vondroušová, která po vítězství nad Ruskou Ljudmilou Samsonovovou statečně čelila ve třetím kole běloruské hvězdě Aryně Sabalenkové. „Snažila jsem se hrát každý míč, ale ona dneska bohužel zase našla servis, který v předchozích zápasech ztratila. A když se rozehrála, hrozně mě tlačila a udělala spoustu winnerů,“ uvedla po porážce 6:4, 3:6 a 1:6 Vondroušová.

Markéta Vondroušová předvedla v rozpálené a diváky slušně zaplněné aréně Margaret Courtové výkon na hranici svých možností, běloruská bombarďačka Aryna Sabalenková ale zkrátka byla nad její síly.

Světová dvojka se tentokrát vypořádala i s popichováním kvůli potížím s druhým servisem. Přestože spáchala i dnes dvojciferný počet dvojchyb (deset), v bezmála dvouhodinovém mači si právě podáním vybojovala mnoho důležitých fiftýnů.

„Returnovalo se mi docela blbě. V prvním setu udělala pár dvojchyb v důležitých momentech, ale pak už vůbec. Na konci zápasu měla vysoké procento prvních servisů. Bohužel se těžko něco dělá s tím, když mi okolo hlavy lítá první servis rychlostí 190 kilometrů za hodinu a druhý 160 nebo 170,“ poznamenala smířená Vondroušová.

Třiadvacetiletá Sabalenková je navíc tradičně silná ve výměnách od základní čáry i na síti, volejů se jako někdejší světová jednička ve čtyřhře opravdu nebojí.

„Hnala mě z každého míče a udělala spoustu winnerů, které nebyly lehké a já při nich nezahrála špatně. Míče lítaly zleva zprava a bylo to strašně těžké. Soupeřka byla prostě lepší,“ uznala po porážce s favoritkou Vondroušová, jež ve statistice vítězných míčů zaostala poměrem 24 ku 36.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Marketa (@marketavondrousova)

Stříbrná olympijská medailistka z Tokia sice neobhájila osmifinále z posledního ročníku, nicméně postup do třetího kola Australian Open je v kombinaci s osmifinále z Adelaide slušným vstupem do nové sezóny.

„Celkově jsem se svou hrou v Austrálii spokojená. Samozřejmě něco by mohlo být i lepší, ale taky stokrát horší... Nebudu tedy sýček a budu spokojená,“ hlásila dvaadvacetiletá Češka, která se v únoru plánuje zúčastnit podniků v Petrohradu, Dubaji a Dauhá.

„Budu se naplno připravovat dál. A když budu zdravá, chci odehrát co nejvíce turnajů. Pro mě je důležité hrát turnaj za turnajem,“ uvědomuje si finalistka Roland Garros 2019.

Jedním z velkých milníků první části sezóny bude také kvalifikace na finálový turnaj Poháru Billie Jean Kingové proti Velké Británii, hrát se bude 15. a 16. dubna na antuce v areálu I. ČLTK Praha.

„Je super, že se bude hrát na Štvanici. Když je možnost, hrozně ráda reprezentuju. Navíc to ještě bude na antuce před antukovou sezónou, což je pro nás skvělé. Určitě se těším,“ doplnila v prosluněném Melbourne usměvavá Vondroušová, pro niž je právě I. ČLTK mateřským klubem.

Australian Open (AUS, 75 000 000 AUD, tvrdý povrch)
3. kolo ženské dvouhry
MARKÉTA VONDROUŠOVÁ (41.) – Aryna Sabalenková (BLR, 2.) 6:4, 3:6, 1:6