Australian Open: Konec po třísetové bitvě. Vondroušová podlehla ve 3. kole Sabalenkové

- Redakce

První sobota letošního Australian Open nabízí druhou várku zápasů třetího kola obou hlavních soutěží. O místenku v osmifinále usilovala také Markéta Vondroušová, která podlehla světové dvojce Aryně Sabalenkové z Běloruska ve třech setech. Barbora Krejčíková a Kateřina Siniaková zvládly druhé kolo čtyřhry, naopak ve stejné fázi turnaje skončily Marie Bouzková a Lucie Hradecká. Šestatřicetiletá Hradecká posléze uspěla v úvodním kole mixu po boku Ekvádorce Gonzala Escobara.

Vondroušová prohrála se Sabalenkovou
Letošní ročník Australian Open skončil pro Markétu Vondroušovou (41.) ve třetím kole. V tom narazila na nasazenou dvojku Arynu Sabalenkovou (2.), a ačkoliv vyhrála úvodní sadu, nakonec běloruské ranařce podlehla po hodině a 49 minutách 6:4, 3:6 a 1:6.

Rodačka z Minsku stejně jako v obou předešlých zápasech na turnaji dokázala zápas otočit po prohrané úvodní sadě. V té ztratila hned dvakrát vlastní servis, ve zbylých dvou dějstvích už ale ani jednou. Sabalenková od druhé sady minimalizovala počet dvojchyb, kterých dnes udělala „jen“ deset (v předešlých čtyřech letošních duelech dohromady 70) a dokráčela si k postupu do osmifinále. V tom narazí na Estonku Kaiu Kanepiovou (115.).

„Myslím, že víc jsem udělat nemohla. Snažila jsem se hrát každý míč, ale ona dneska bohužel zase našla servis, který v předchozích zápasech ztratila. A když se rozehrála, hrozně mě tlačila a udělala spoustu winnerů, které nebyly lehké a já při nich nezahrála špatně. Byla prostě lepší,“ zhodnotila Vondroušová, jež u protinožců zapsala kromě účasti ve třetím kole Australian Open ještě osmifinále v Adelaide.

„Celkově jsem se svou hrou v Austrálii spokojená. Samozřejmě něco by mohlo být i lepší, ale taky stokrát horší... Nebudu tedy sýček a budu spokojená,“ doplnila dvaadvacetiletá Češka, která se v únoru plánuje zúčastnit turnajů v Petrohradu, Dubaji a Dauhá.

Krejčíková se Siniakovou i ve druhém utkání dominovaly
Hladce zatím postupují pavoukem čtyřhry na Australian Open Barbora Krejčíková a Kateřina Siniaková. Nasazené jedničky porazily ve druhém kole australsko-čínskou dvojici Monique Adamczaková, Sin-jün Chan po hodině a 22 minutách hry dvakrát 6:3.

Krejčíková se Siniakovou si vybraly slabší chvilku zkraje druhé sady, kdy ztratily servis, manko ale rychle dohnaly a poté už v aréně Johna Caina dominovaly.

Hradecká si spravila chuť v mixu
Lucie Hradecká se po vyřazení ze soutěže ženské čtyřhry po boku Marie Bouzkové radovala z vítězství ve smíšené čtyřhře. Zkušená Češka a její ekvádorský parťák Gonzalo Escobar porazili v úvodním kole Australian Open domácí divoké karty Johna-Patricka Smithe a Astru Sharmaovou po 63 minutách 6:3 a 6:4.

Hradecká s Escobarem ztratili v souboji proti finalistům turnaje z roku 2019 hned na úvod podání, v dalším průběhu zápasu ale proměnili hned tři brejkboly, což jim bohatě stačilo k pohodlnému postupu. Ve druhém kole (osmifinále) na ně čekají Giuliana Olmosová z Mexika a Marcelo Arevalo ze Salvadoru.

Bouzková s Hradeckou vypadly ve 2. kole
Marie Bouzková a Lucie Hradecká, které loni na Wimbledonu a US Open postoupily až do čtvrtfinále, končí na letošním Australian Open už ve druhém kole. Favorizované Češky podlehly v Melbourne Parku španělsko-norské dvojici Aliona Bolsovová, Ulrikke Eikeriová 6:7(3) a 3:6.

První set se obešel bez ztraceného podání. Ve druhém dějství prohrávaly Bouzková s Hradeckou už 1:5, posléze sice snížily na 3:5, Bolsovová a Eikeriová ale závěr duelu bez větších potíží zvládly.

Vybrané zápasy šestého hracího dne

3. kolo mužské dvouhry
Benoit Paire (FRA, 56.) – Stefanos Tsitsipas (GRE, 4.) 3:6, 5:7, 7:6(2), 4:6
Botic Van de Zandschulp (NED, 57.) – Daniil Medveděv (RUS, 2.) 4:6, 4:6, 2:6
Daniel Evans (GBR, 24.) – Félix Auger-Aliassime (CAN, 9.) 4:6, 1:6, 1:6
Taro Daniel (JPN, 120.) – Jannik Sinner (ITA, 10.) 4:6, 6:1, 3:6, 1:6
Pablo Andújar (ESP, 83.) – Alex De Minaur (AUS, 42.) 4:6, 4:6, 2:6
Andrej Rubljov (RUS, 5.) – Marin Čilič (CRO, 27.) 5:7, 6:7(3), 6:3, 3:6

3. kolo ženské dvouhry
MARKÉTA VONDROUŠOVÁ (41.) – Aryna Sabalenková (BLR, 2.) 6:4, 3:6, 1:6
Clara Tausonová (DEN, 39.) – Danielle Rose Collinsová (USA, 30.) 6:4, 4:6, 5:7
Simona Halepová (ROU, 15.) – Danka Koviničová (MNE, 98.) 6:2, 6:1
Iga Šwiateková (POL, 9.) – Darja Kasatkinová (RUS, 23.) 6:2, 6:3
Sorana Cirsteaová (ROU, 38.) – Anastasia Pavljučenkovová (RUS, 11.) 6:3, 2:6, 6:2

2. kolo ženské čtyřhry
Bolsovová (ESP), Eikeriová (NOR) – BOUZKOVÁ, HRADECKÁ 7:6(3), 6:3
KREJČÍKOVÁ, SINIAKOVÁ – Adamczaková (AUS), Chan (CHN) 6:3, 6:3

1. kolo smíšené čtyřhry
Sharmaová, Smith (AUS) – HRADECKÁ, Escobar (ECU) 3:6, 4:6

1. kolo dvouhry juniorů
Jan Kobierski (AUT) – JAKUB MENŠÍK 2:6, 4:6
Gianmarco Gandolfi (ITA) – MATTHEW DONALD 5:7, 1:6

1. kolo dvouhry juniorek
Lily Taylorová (AUS) – DOMINIKA ŠALKOVÁ 2:6, 4:6
TEREZA VALENTOVÁ – Ana Candiottová (BRA) 6:3, 6:2

Kompletní výsledkový servis naleznete na oficiálním webu Australian Open.