Frustrace z deportace může mít dohru. Chystá Djokovič žalobu o obří odškodnění?

- Jan Vojkůvka

Zatímco Australian Open probíhá bez mužské světové jedničky a Novak Djokovič se mezitím po návratu domů vypravil na výlet do Černé Hory, začíná se stále hlasitěji šuškat o tom, že kauza kolem zdravotní výjimky a zrušeného víza bude pokračovat. Podle informací zahraničních zpravodajských agentur zvažuje Djokovič žalobu proti australské vládě. A ve hře budou opravdu velké peníze.

Světová jednička podle informací, které zveřejnila například agentura RT, jedná se svými právníky o možnosti žaloby proti australské vládě. Djokovič vytýká vládě, že mu bylo dvakrát zrušeno vízum, přičemž v mezidobí musel pobývat v detenčním hotelu. Zatímco s prvním odvoláním uspěl a mohl se na Australian Open připravovat, následně mu vízum zrušil samotný ministr pro imigrace Alex Hawke a tentokrát Srb s odvoláním neuspěl.

Byť světová jednička s mrzutostí rozhodnutí soudu přijala a z Austrálie odcestovala, frustrace nad chováním australské vlády přetrvává. Djokovičovi, jeho týmu a jeho nejbližším se nelíbí zejména to, že Novak musel pobývat v detenčním hotelu, který byl dle jeho matky plný brouků a blech.

„Je dobře známo, že Novak a jeho rodina mají pocit, že s ním bylo po příletu do Austrálie a v karanténním hotelu zacházeno špatně. Jeho matka prozradila, že hotel byl plný blech a červů. Byl držen jako virtuální vězeň,“ citoval britský deník Sun Djokovičova agenta Edoarda Artladiho.

„Byl vystaven ponižujícímu zacházení. Měl by je žalovat,“ doplnil osmdesátiletý srbský právník a politik Toma Fila.

Podle všeho se k žalobě skutečně schyluje. Dle údajů deníku New York Post Djokovič se svými právníky hodlá po australské vládě požadovat obří odškodnění ve výši 4,4 milionu dolarů, přičemž 2,75 milionu dolarů je částka, která kopíruje výši prize money za obhajobu titulu na Australian Open. Dalších 1,65 milionu je pak částka, která má Djokovičovi vynahradit dny strádání na detenčním hotelu a ponížení, kterému se mu dostalo.

Pokud k žalobě skutečně dojde, spor se může táhnout velmi dlouhou dobu. Djokovičovi by však podobná žaloba mohla i uškodit. Po deportaci z Austrálie má totiž automatický tříletý zákaz vstupu do země a v případě žaloby by pravděpodobně nedošlo k jeho zrušení.