No jab, no play! Azarenková požaduje razantní zpřísnění podmínek na turnajích

- Jan Vojkůvka

Bývalá světová jednička Viktoria Azarenková má ohledně podmínek na profesionálních turnajích jasno. Být možnost volby na ní, nedovolila by hrát žádnému neočkovanému tenistovi. S těmito myšlenkami se svěřila během probíhajícího Australian Open, na kterém bylo zamezeno startovat Novakovi Djokovičovi, který kvůli absenci očkování a administrativním pochybením přišel o svá víza a byl z Austrálie deportován.

Dvaatřicetiletá Běloruska je dlouhodobou členkou hráčského koncilu WTA a v ženském tenise tak má její slovo určitou váhu. Spolu se zástupci ženské tenisové asociace a dalšími členkami hráčskému koncilu tak čelí v posledních dvou letech i náročným výzvám spojeným s koronavirovým onemocněním covid-19.

I proto má z první ruky informace o tom, jak může tato nákaza zamíchat s plány tenistek či pořadatelů jednotlivých turnajů. Ostatně, covid-19 stál za přerušením sezony v roce 2020, za rušením mnoha turnajů i o rok později a v současnosti se jako stín plíží kolem Australian Open. A to nejen kvůli kauze okolo Djokoviče.

„Z mého pohledu je to zcela jasné. Věřím ve vědu. Věřím v očkování, a pro sebe jsem nemohla udělat nic jiného než se nechat očkovat,“ uvedla během svého pobytu v Melbourne. „Pokud se zeptáte jen na můj názor, jestli by to tak mělo být, tak myslím, že očkování by bylo užitečné pro každého na světě. Obzvlášť, když tolik cestujeme do zahraničí,“ řekla s tím, že by uvítala, kdyby WTA zavedlo tzv. pravidlo no jab, no play. Tedy žádné očkování, žádné hraní.

Zároveň však přiznává, že vynucování tohoto pravidla by mohlo být problematické. „Některé země by to nepřijaly. Myslím, že zavést něco takového legálně na okruhu WTA by mohla být výzva, a myslím, že právě tomu teď čelíme,“ podotkla Běloruska.

Azarenkové se příliš nelíbí, že se před Australian Open strhla aféra okolo Novaka Djokoviče a jeho lékařské výjimky, na základě které směl do Austrálie přicestovat, přičemž následně mu bylo dvakrát zrušeno vízum a nakonec byl i deportován. Dle zkušené Bělorusky se z vleklé kontroverze stal cirkus a do budoucna by se nemělo nic takového opakovat. Přístup by měl být, alespoň dle Azarenkové, mnohem tvrdší.

„Myslím, že jakmile je v pravidlech šedá oblast, dává to příliš prostoru pro mnoho otázek a pak se takové situace stávají. V určitých věcech je nutný černobílý přístup. Podle mého názoru by to tak mělo být,“ dodala s tím, že by neočkovaným hráčům mělo být zamezeno udělovat zdravotní výjimky, aby se už žádné podobné kauzy v budoucnu nekonaly.

Mezitím běloruská tenistka prošla na Australian Open do osmifinále, když v pátek deklasovala Elinu Svitolinovou 6:0, 6:2.