Ve čtyřech zápasech 70 dvojchyb? Měla by se sbalit a jet domů, tepe do soupeřky Vondroušové bývalá hvězda

- Filip Lefenda

Světovou dvojku Arynu Sabalenkovou nezastihl úvod nové sezony v ideálním rozpoložení, čehož si vedle mnohých příznivců a novinářů všímají třeba i bývalí tenisté v roli televizních expertů. Podle Pam Shriverové ze stanice ESPN2 nemá Běloruska, jež bude v noci z pátku na sobotu soupeřkou Markéty Vondroušové, na turnaji co dělat.

Za normálních okolností by rodačka z Minsku patřila v Melbourne k nejžhavějším kandidátkám na zisk titulu. Sabalenková se ale zkraje roku 2022 na kurtech nebývalé trápí.

Na obou „přípravných“ turnajích v Adelaide vypadla shodně už v prvním kole a pozornost na sebe poutala především astronomickým počtem dvojchyb. Těch za dvě utkání proti Slovince Kaje Juvanové a Švédce Rebecce Petersonové spáchala hned 39.

A rapidní zlepšení nepřišlo ani v Melbourne. Vítězství z kategorie „povinných“ vydřela Sabalenková v úvodních dvou kolech shodně až ve třech setech, přičemž jak proti domácí Storm Sandersové (5:7, 6:3, 6:2), tak i proti Sin-jü Wang z Číny (1:6, 6:4, 6:2) musela výsledek po prohraných prvních sadách otáčet. A dvojchyby? V prvním kole 12, ve druhém dokonce 19.

„S hraním bez servisu už jsem měla zkušenost. Snažila jsem se myslet na to, že budu mít možnost vyhrát míče ve výměnách dalšími údery i bez podání. Právě tyto pozitivní myšlenky mi pomohly zůstat ve hře,“ přiznala běloruská ranařka na tiskové konferenci.

Mnohem kritičtější byla k jejímu výkonu někdejší světová trojka ve dvouhře a jednička ve čtyřhře Pam Shriverová, v současnosti komentátorka televizní stanice ESPN2. „S její trémou by se měla sbalit a jet domů. Měla by na sobě pracovat, a ne být v Melbourne,“ opřela se do Sabalenkové devětapadesátiletá majitelka 21 singlových a 112 deblových trofejí z profesionálního okruhu.

Zranitelnosti Sabalenkové se už dnes v noci pokusí využít v rámci 3. kola Australian Open Markéta Vondroušová. Levoruká Češka zatím neztratila v Melbourne ani set a bookmakeři sázkových společností ji v souboji s nasazenou dvojkou dokonce mírně favorizují. Zápas se uskuteční v aréně Margaret Courtové jako druhý v pořadí hned po konci duelu mezi Slovinkou Zidanšekovou a Francouzkou Cornetovou.