La Monf na misi! Loni byl na dně, teď ho armáda věrných žene za velkým snem

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE – Kdo že to hraje v KIA Areně? Gaël Monfils? Tak to se určitě jdeme podívat! Tahle odposlechnutá konverzace mezi maminkou a natěšeným kloučkem v Melbourne Parku rozhodně není ojedinělá, podobně smýšlejí v dějišti úvodního grandslamu sezóny tisíce tenisových fanoušků. A francouzský šoumen Monfils jim zatím dělá radost, na Australian Open prosvištěl i díky mohutné podpoře fanoušků úvodními třemi koly bez ztráty setu!

Koho jistě uvidíte v publiku při utkání Gaëla Monfilse na letošním Australian Open? Přece skupinku nadšených a pořádně hlasitých francouzských mladíků, kteří svého idola ženou vpřed za vysněným grandslamovým úspěchem.

Pětatřicetiletý Monfils jejich podporu moc dobře vnímá, po zápase jim opakovaně věnoval ručník, po pátečním triumfu v KIA Areně nad nebezpečným Chilanem Cristianem Garínem (7:6, 6:1, 6:3) s nimi navíc vesele poklábosil.

Na stejném kurtu zkušený Francouz odstartoval turnaj demolicí nebohého Argentince Federica Corii (6:1, 6:1, 6:3), následovala přesvědčivá výhra nad kazašským bombarďákem Alexandrem Bublikem (6:1, 6:0, 6:4) na dvorci Margaret Courtové. Monfilse absolutně nezajímalo, že Bublik je jedním z nejlépe servírujících tenistů na okruhu – na returnu bral hned šest z jedenácti možných gemů.

Jaká to změna oproti poslednímu ročníku Australian Open, kdy se psychicky zlomený Monfils na tiskové konferenci po porážce v prvním kole s Finem Emilem Ruusuvuorim rozbrečel.

„Na minulý rok se upřímně snažím zcela zapomenout. Můžu jenom říct, že se teď cítím dobře a že hraji už mnoho měsíců skvělý tenis,“ hlásil po postupu do třetího kola populární „La Monf“, jehož zápasy se vždy vyjímají bouřlivou diváckou kulisou.

A dvacátý tenista žebříčku ATP skutečně dělá svým fanouškům radost exhibičními kousky i vysokou úrovní hry (na cestě do svého pátého osmifinále v Melbourne nasázel celkem 100 vítězných míčů při počtu pouhých 57 nevynucených chyb). Směle tak navazuje na první turnaj sezóny v Adelaide, kde oslavil bez ztráty setu premiérový titul na australské půdě.

Před Monfilsem se nyní otevírá zajímavá šance na velký úspěch. Namísto nuceně absentujícího Novaka Djokoviče, s nímž má strašidelnou bilanci 0:17, totiž bude čelit v osmifinále jinému Srbovi Miomiru Kecmanovičovi (77. v žebříčku).

„Novak je světová jednička, nikdy jsem ho neporazil. Na grandslamech jsem prohrával s ním, prohrával jsem s Rogerem, prohrával jsem s Rafou. Prohrával jsem s těmito velkými hráči. Teď je to jiné, což ale neznamená, že je to lehčí,“ opatrně komentoval neúčast Novaka Djokoviče a Rogera Federera v Melbourne.

Sám Monfils ale patrně cítí, že by právě Australian Open 2022 mohlo být velkým milníkem jeho kariéry. Vždyť v případě úspěchu proti Kecmanovičovi by ve čtvrtfinále narazil buď na Itala Mattea Berrettiniho (7.), nebo Španěla Pabla Carreňa Bustu (21.).

Účastí v semifinále by vyrovnal své maximum na grandslamech z Roland Garros 2008 a US Open 2016. Mezi nejlepší čtyřkou by číhal nejspíš lepší z hvězdné (a favorizované) dvojice Alexander Zverev, Rafael Nadal.

To už ale pořádně předbíháme. Zatím stačí poznamenat, že odhodlaný a rozjetý Monfils letos u protinožců nejen baví, ale navíc hraje zatraceně dobře!