Den plný překvapení. V Melbourne skončily dvě členky elitní desítky i britský supertalent

- Jan Vojkůvka

Čtvrteční program druhého kola ženské dvouhry nabídl spoustu překvapivých výsledků. Své působení na turnaji kvůli tomu nedobrovolně ukončily světová trojka Garbiňe Muguruzaová, světová sedmička Anett Kontaveitová či šampionka US Open Emma Raducanuová.

Velká překvapení se rodila už na začátku celého programu. Už zhruba hodinu a půl po startu celodenního tenisového zápolení se z úvodního grandslamu sezony pakovaly obě finalistky posledního Turnaje mistryň.

Jako první skončila ve druhém kole Estonka Kontaveitová, která přitom v generálce na Australian Open dokráčela do semifinále a potvrdila skvělou formu, kterou se pyšnila ve druhé polovině minulé sezoně. Jenže na supertalentovanou Claru Tausonovou z Dánska to nestačilo a světová sedmička nečekaně prohrála 2:6, 4:6.

„Na kurtu jsem se cítila výborně. Slyšela jsem, jak mi spousta lidí fandí. To mi dodávalo sebevědomí a odehrála jsem velmi dobrý zápas,“ radovala se po vítězství devatenáctiletá Dánka, která si stanovila postupem do třetího kola nové grandslamové maximum.

Jen pár minut po vyřazení Kontaveitové musela polknout hořkou pilulku porážky také Muguruzaová, šampionka loňského Turnaje mistryň, která nestačila na francouzskou veteránku Alizé Cornetovou. S jednatřicetiletou soupeřkou prohrála dvakrát 3:6.

„Byl to těžký den. Nešel mi servis a celkově ani údery, které neměly rychlost a přesnost. Moje hra nebyla dostatečně agresivní a takticky jsem nedělala správná rozhodnutí,“ litovala zkušená Španělka.

Překvapením však v tu chvíli nebyl konec. Po skreči ve druhém setu totiž na turnaji skončila i světová dvanáctka Jelena Rybakinová a hodně nečekaný výsledek přinesla night session, v níž Emma Raducanuová, aktuálně 18. hráčka světa, podlehla ve třech setech Dance Koviničové, až 98. tenistce žebříčku. Koviničová se svou výhrou stala první hráčkou z Černé Hory, která na grandslamovém turnaji prošla do třetího kola.

Raducanuovou ovšem už před utkáním trápily problémy s rukou, kvůli nimž si dokonce musela vzít po pár gemech pauzu na ošetření. „Někteří z mého týmu mi říkali, že bych dneska možná ani neměla hrát. Chtěla jsem ale bojovat i skrz problémy, abych zjistila, jak daleko se můžu dostat. Myslím, že to pro mě byla docela dobrá zkušenost,“ uvedla pozitivně naladěná Britka.