Měl jsem lépe servírovat, lituje po vyřazení Macháč. Co říká na mix s přítelkyní?

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE – Velká příležitost se naskytla Tomášovi Macháčovi na Australian Open. Rozjetý Čech narazil ve druhém kole hlavní soutěže na nepříliš známého Američana Maxima Cressyho, kterého zdobí mimořádně agresivní servis a sebevědomé přechody k síti. Macháč však šanci na premiérový postup do třetího kola grandslamu nevyužil. „Šance jsem měl, musel bych ale lépe servírovat. Z jedné strany svítilo přímo na nadhozu hodně sluníčko, laboroval jsem s tím,“ mrzelo Macháče, jenž si v Melbourne vyzkouší ještě mix po boku přítelkyně Kateřiny Siniakové.

Po devíti výhrách se Tomáš Macháč musel na australské půdě sklonit před svým soupeřem. Ve formě hrající Maxime Cressy, který u protinožců trápil i Rafaela Nadala, nastřílel 18 es a celkem 61 vítězných míčů, na síti bodoval 67krát z rovné stovky náběhů a nakonec zvítězil díky pěti proměněným brejkbolům 6:1, 3:6, 6:1 a 7:6(5).

„Nebylo to špatné utkání,“ ohlédl se za dnešním soubojem jednadvacetiletý Macháč. „Soupeř hrál první a druhý servis prakticky stejně. Myslím, že se mu sešel jenom jeden blbý gem, kdy dal dvě dvojchyby a kdy jsem zahrál dobře, proto jsem ho taky brejkl. Čtvrtý set byl těsný, dobře jsem ho ještě brejkl zpátky, měl jsem šanci v tiebreaku, ale za stavu 5:6 jsem zkazil nabíhaný forhend, což by se nemělo stávat.“

Cressy samozřejmě byl k poražení, kromě 18 es nastřádal i 12 dvojchyb. Nejednalo se však o žádnou krizi, čtyřiadvacetiletý Američan zkrátka pálí první i druhé podání téměř stejnou silou. Kupříkladu dnes činila průměrná rychlost jeho prvního servisu 190 kilometrů za hodinu a druhého neuvěřitelných 185 kilometrů za hodinu.

Jeho dalším protivníkem bude domácí divoká karta Christopher O'Connell, mimochodem přemožitel Macháče z loňského finále kvalifikace na Wimbledonu. A tak zatímco Cressy s O'Connellem poněkud překvapivě zabojují o prestižní místenku v grandslamovém osmifinále, Macháč může svou australskou singlovou misi, zahrnující i challengerový titul z Traralgonu, směle bilancovat.

„Hodnotím ji určitě hodně kladně, předváděl jsem skvělý tenis. I když se mi někdy nedařilo, zápasy jsem dokázal otočit a vyhrát,“ vyjádřil se Macháč.

Ještě jedna výzva ho ale v Melbourne Parku přece jenom čeká, s přítelkyní Kateřinou Siniakovou totiž obdrželi divokou kartu do smíšené čtyřhry.

„Napadlo nás, že bychom mohli zkusit požádat o kartu, když je Katka první na světě v deblu. Mně se tady podařilo dvakrát za sebou kvalifikovat, navíc jsme spolu jako pár. Zkusili jsme štěstí a povedlo se. Jsem moc rád, že tady ještě můžu potrénovat a poprvé si zahrát mix. Těším se na to,“ vyhlíží atraktivní podívanou český mladík.

Australian Open (AUS, 75 000 000 AUD, tvrdý povrch)
2. kolo dvouhry mužů
TOMÁŠ MACHÁČ (132.) – Maxime Cressy (USA, 70.) 1:6, 6:3, 1:6, 6:7(5)