Lehečka při grandslamové premiéře potrápil Dimitrova: Ve čtvrtém setu jsem byl lepší!

- Petr Sumbal, Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE – Ve dvaceti letech si odbyl Jiří Lehečka svou premiéru v hlavní soutěži grandslamového turnaje. Po úspěšně zvládnuté tříkolové kvalifikaci mu los Australian Open přidělil pro první kolo Grigora Dimitrova a náročného soupeře český tenista docela potrápil, dokonce vyhrál druhý set. „Zápas mi ukázal, že s takovým hráčem dokážu normálně hrát a držet krok. Myslím, že ve čtvrtém setu jsem byl po většinu času lepším hráčem na kurtu,“ hodnotil utkání proti 28. hráči světa Lehečka.

Debutant na Australian Open Lehečka nastoupil do zápasu velmi svižně, už v prvním gemu měl tři šance na to, aby soupeři sebral podání. Ani jednu ale nevyužil a na první brejk zápasu se tak nakonec čekalo až do desátého gemu, kdy se z něj radoval bulharský tenista, díky čemuž vyhrál úvodní set 6:4.

„Na setbol zahrál neskutečný return, se kterým jsem nemohl nic dělat,“ okomentoval klíčový moment prvního dějství dvacetiletý český hráč. „Ve druhém setu jsem zahrál dobře zase já, brejknul jsem ho a pak už jsem si držel servis a hrál hodně agresivně,“ pochvaloval si Lehečka, který si při své premiéře na grandslamu hned připsal vyhraný set proti favoritovi. Druhá sada patřila rodákovi z Mladé Boleslavi v poměru 6:4, klíčem k úspěchu byl brejk v sedmé hře.

Začátek třetího setu Lehečkovi utekl, v prvních třech gemech uhrál jediný fiftýn a Dimitrov si rychle vypracoval vedení 3:0. Zbytek setu už si třicetiletý Bulhar, který hraje na Australian Open v hlavní soutěži už po dvanácté a nejdál zde byl v roce 2017 v semifinále, pohlídal.

Ve čtvrté sadě Lehečka ucítil šanci, že by zápas mohl ještě zdramatizovat. „Myslím, že ve čtvrtém setu jsem byl po většinu času lepším hráčem, rozhodoval jsem výměny a vytvářel jsem si více šancí,“ pochvaloval si Lehečka. „On ale ukázal, jak je zkušený. Ví, kdy a co kam zahrát, což bylo dneska rozhodující,“ doplnil.

I po prohraném utkání ovšem u Lehečky převažovaly pozitivní dojmy. „Byl jsem rád, že jsem dokázal otočit po ztrátě prvního setu. Dařilo se mi ho někdy dostat i pod tlak, což bylo dobré. Asi moc nevěděl, co ode mě má čekat,“ uvažoval Lehečka, kterého trochu překvapilo, že se zápas odehrál na jednom z menších kurtů areálu.

„Myslel jsem, že dostaneme větší kurt, ale ve výsledku bych řekl, že menší kurt byl výhodou spíš pro mě, odehrál jsem na něm už druhé kolo i finále kvalifikace. Čekal jsem, že přijdou nějací lidi, protože na jeho zápasy jich chodí dost. Líbilo se mi to, atmosféra byla vážně super,“ podělil se o své dojmy Lehečka.

Vyzrát na vítěze Turnaje mistrů z roku 2017 se nadějnému českému tenistovi sice nepovedlo, rozhodně však má do budoucna na čem stavět. „Je to dobrý odrazový můstek do téhle sezóny, pár zápasů jsem tady vyhrál. Jeli jsme sem s cílem se kvalifikovat a to se povedlo,“ uvedl vítěz dvou loňských challengerů, kterému momentálně patří 142. místo na žebříčku ATP.

Díky úspěchu na Australian Open si Lehečka vylepší své žebříčkové maximum, měl by se posunout někam ke 130. místu. „Doufám, že se na těchto akcích co nejdřív budu dostávat přímo do hlavní soutěže. Uvidíme, jak to půjde, nechci předbíhat,“ dodal Lehečka.

Australian Open (AUS, 75 000 000 AUD, tvrdý povrch)
1. kolo dvouhry
Grigor Dimitrov (BUL, 28.) – JIŘÍ LEHEČKA (142.) 6:4, 4:6, 6:3, 7:5