Kvitovou přibrzdil zánět v zápěstí. Neměla jsem nahráno, uznala po hladké porážce

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE – Hrozivých 39 nevynucených chyb potopilo Petru Kvitovou v prvním kole Australian Open. Finalistka ročníku 2019 ztroskotala stejně jako loni na nebezpečné Rumunce Soraně Cirsteaové, tentokrát ovšem neuhrála set, ale pouhopouhé čtyři gemy. A to ještě za stavu 2:6 a 1:5 odvrátila při svém podání dva mečboly. „Soupeřka hrála kvalitně a nedala mi žádné balóny zadarmo. Snad až na ty mečboly, které zkazila,“ zmínila po nevydařeném utkání Kvitová.

Náročný los vyfasovala na úvod australského grandslamu Petra Kvitová. Podstatně horší byl ale pro nejistě hrající Češku tréninkový deficit, způsobený bolavým zápěstím.

„Začalo mě bolet už v Praze, než jsem odletěla. Bohužel se to stále zhoršovalo a magnetická rezonance ukázala zánět. Teď bude aspoň čas na doléčení. Dnešní prohru ale určitě nechci svádět na zápěstí, během zápasu jsem bolest necítila. Prostě jsem jen neměla tolik nahráno,“ řekla jednatřicetiletá Kvitová.

Navzdory potížím ale nezvažovala, že by slavný turnaj vynechala. „Určitě jsem chtěla hrát,“ zdůraznila aktuální světová devatenáctka.

Nedostatečně připravená Kvitová narazila zkraje úterního programu v poměrně málo zaplněné aréně Johna Caina na jednu z nejtěžších možných soupeřek pro první kolo. Jednatřicetileté Cirsteaové totiž patří 38. příčka v žebříčku WTA (nasazeno je 32 hráček), hvězdnou Češku navíc ve všech třech předchozích soubojích na tvrdém povrchu udolala.

„Je to určitě kvalitní hráčka. Myslím, že má ráda moji hru. Je pro ni těžší, když musí tvořit hru, ale tady jen vracela rychlé míčky, také dobře returnovala. A nedařilo se mi ani na servisu, takže dneska šlo všechno na její stranu,“ litovala Kvitová, jež soupeřce ulehčila cestu za výhrou i šesti dvojchybami.

Po neúspěšném australském turné, které zakončila s jedinou výhrou ze čtyř utkání, si nyní česká lvice odpočine. O nejbližším programu zatím i kvůli bolavému zápěstí jasno nemá. „Nicméně ještě nemám v plánu končit,“ ujistila na závěr.

Australian Open (AUS, 75 000 000 AUD, tvrdý povrch)
1. kolo dvouhry
PETRA KVITOVÁ (19.) – Sorana Cirsteaová (ROU, 38.) 2:6, 2:6