Kanár a postup za 67 minut. Šťastná Krejčíková ladí formu spánkem i sledováním Narcos

- Marek Bartošík, Filip Lefenda

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE – Po rychlém přesunu do Melbourne započala Barbora Krejčíková svou grandslamovou pouť suverénní výhrou. Bývalé světové devítce Němce Petkovicové povolila turnajová čtyřka pouhé dva gemy a za pouhých 67 minut postoupila do 2. kola. „Myslím, že jsem hrála opravdu dobře. Před pár dny jsem byla v Sydney, kde jsem absolvovala několik těžkých zápasů pod střechou. Tady jsou podmínky jiné. Jsem ráda, že jsem po té změně utkání zvládla,“ pochvalovala si na tiskové konferenci povedený vstup do Australian Open šestadvacetiletá Češka.

K výhře nad Petkovicovou jste si pomohla 28 vítěznými údery a zahrála jste jen 14 nevynucených chyb. Jak hodnotíte svůj výkon?
Myslím, že byl dobrý. Na to, co mám v posledních 48 hodinách za sebou, si myslím, že jsem zápas zvládla dobře. Hodně jsem si pomohla servisem a často chodila na síť. Hrála jsem tenis, jaký jsem hrát měla. Jsem ráda, že jsem začala turnaj dobře.

Jak se vám líbilo v nové Kia Areně?
Kurt byl příjemný, líbil se mi. Ráda hraji na větších dvorcích, kde jsou fanoušci. Doufám, že budu dál pokračovat na „show“ kurtech.

Jak jste spokojená se vstupem do sezony?
Jsem opravdu šťastná, že pořád hraju dobře. Že mám dobré výsledky, které potřebuji, abych zůstala tam, kde chci být. Těším se, že jich přidám ještě víc.

Co vás na zápasech v Sydney nejvíce potěšilo?
Fakt dobře mě připravily na Australian Open. Dobře jsem zvládla první dva zápasy proti soupeřkám okolo 70. místa. Pak jsem se střetla s Anett (Kontaveitovou) a Paulou (Badosaovou), což jsou holky z Top 10. Měly parádní závěr minulé sezony a formu si přenesly i do začátku té nové. Jsem ráda, že jsem proti nim mohla nastoupit a že se mi dařilo. Ačkoliv jsem ve finále prohrála, beru si z něj jen pozitivní věci. Těším se, že se s nimi utkám i v budoucnu.

Jaký byl přesun ze Sydney?
Po zápase jsem se snažila udělat všechno pro zotavení těla. Měli jsme štěstí, že nám všem čtyřem finalistům vypravili organizátoři ještě toho večera soukromý let do Melbourne. Druhý den jsem si pospala. V neděli jsem si byla pinknout, v pondělí ráno taky a teď už hraju.

Jaké bylo letět se svou přemožitelkou Badosaovou?
Já byla hlavně ráda, že jsem mohla večer odletět, protože jiné lety nebyly. Musela bych letět až v neděli ráno, což by bylo složitější, jelikož jsem hned v pondělí hrála. S Paulou máme velice dobrý vztah. I když jsme na kurtu rivalky, mimo něj jsme kamarádky a hodně se spolu bavíme. Rozumíme si, takže to bylo v pohodě.

Před loňským triumfem v Paříži jste ovládla turnaj ve Štrasburku. Nyní jste byla bezprostředně před grandslamem znovu ve finále. Je tu jistá paralela?
Těžko říct. Řekneme si za dva týdny, jestli to bylo správné, nebo ne. Ale jinak to ani udělat nešlo. Jak jsem měla krátkou přípravu a ještě onemocněla, tak jsem nebyla připravená na první turnaj. Dopadlo to, jak to dopadnout mělo. Jsem ráda, že jsem si v Sydney zahrála čtyři dobré zápasy, které mi určitě na začátku sezony pomůžou.

Jaké jsou v Melbourne podmínky?
Kurty jsou hodně podobné. Jen v Sydney jsme hrály uvnitř, takže se podmínky liší – vítr a slunce mohou být zrádné. Musím si zvyknout. Snad se mi to zatím daří.

Jak byste srovnala obě města?
V Sydney jsem toho moc neviděla. Hodně času jsem trávila na tenise a hotelu. Do města jsme chodili jen na večeře. Z tohoto mi přišlo město hodně podobné Melbourne. Akorát mě mrzí, že jsem neviděla žádnou z významných památek. Ono je to ale těžké, když člověk hraje dobře a pořád má na programu zápasy. Neměnila bych.

Co děláte, když se zrovna nevěnujete tenisu?
Nemám mnoho volných dnů, protože hraju i debla. Ale ráda se dívám na filmy a seriály. Teď sleduju Narcos – byla jsem v Kolumbii a teď jsem v Mexiku. Jinak hodně spím, což je moje oblíbená činnost. Jsem v kontaktu s rodinou a kamarády. Když mám chvilku, ráda vyrazím k moři, kde jen tak odpočívám.

Jak jste před sezonou načerpávala energii?
Zkoušela jsem hodně odpočívat. Strávila jsem mnoho času s rodinou a blízkými přáteli. Odletěla jsem na dovolenou. Nejprve jsem makala jenom na kondici. Později jsem přidala tenis. Přestávka byla fajn, i když byla krátká. Jsem čerstvá. Hodlám hrát dobře a bavit se tenisem.

Jaké jsou vaše cíle pro rok 2022?
Žádné velké cíle si nedávám. Chci vyhrát každý mač, do kterého nastoupím. A chci zůstat zdravá, což je můj nejdůležitější cíl. A vyhrát co nejvíce zápasů, jeden po druhém.

Jak složité bude na turnajích obhájit skvělé loňské výsledky a body?
Moc jsem o tom nepřemýšlela. Vím, že mě čeká náročný rok a hrozně moc obhajob, ale nepřipouštím si to. Až přijde moment, kdy budu muset obhajovat body, tak prostě půjdu hrát a buď je obhájím, nebo ne. Nedělám si z toho těžkou hlavu. Věřím, že když se mi nepodaří nějaký turnaj obhájit, body uhraju někde jinde. Stejně tak věřím, že když se budu dál zlepšovat a budu se snažit vyhrávat zápasy, což je můj největší cíl, tak body naskáčou. Na obhajoby se tak naopak těším. Budou výzvou, které k tenisu patří.

Na Australian Open jste v minulosti třikrát vyhrála mix. Budete letos obhajovat loňský triumf?
Ještě to nechávám otevřené. Nechte se překvapit… (smích)

Australian Open (AUS, 75 000 000 AUD, tvrdý povrch)
1. kolo ženské dvouhry
BARBORA KREJČÍKOVÁ (4.) – Andrea Petkovicová (GER, 73.) 6:2, 6:0