Porazila soupeřku i obrovskou bolest! Byla jsem blízko skreči, přiznala Martincová

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE – Tereza Martincová opětovně prokázala, jak velkou je bojovnicí. Ačkoliv kvůli ukrutné bolesti v pravém koleni zvažovala skreč, nakonec proti Američance Lauren Davisové odvrátila tři setboly a vydřela svůj premiérový postup do druhého kola Australian Open. „Zavolala jsem si fyzia, který mi dal léky na bolest a tejp. Zpětně to asi vypadá šíleně, protože hned po ošetření jsem vyhrála několik gemů v řadě. Pomalu ani nevím jak…,“ vyprávěla houževnatá Martincová.

Nyní už ví, jaké je to hrát v hlavní soutěži všech grandslamů. Tereza Martincová dovršila svou sbírku na Australian Open, kde se tentokrát o dlouhé míle vyhnula kvalifikaci, kterou v předchozích letech šestkrát neprošla. Hned při své první účasti v hlavní soutěži australského grandslamu navíc sedmadvacetiletá Češka slavila úspěch, když přehrála Lauren Davisovou 7:5 a 6:2.

Jaký jste měla zdravotní problém?
Potýkala jsem se s obrovskou bolestí v koleni. Naštěstí už trochu vím, co to je. Ale nejdřív jsem se vyděsila, bylo znát, že se nemůžu naplno zapřít do pravé nohy. Nicméně nelimitovalo mě to při servisu a skrečovat jsem nechtěla.

Kdy zmíněné potíže začaly?
Už od příjezdu do Melbourne jsem začala cítit, že mě táhne koleno, ale jsem taková, že to nechci před velkými turnaji moc řešit. Dneska to ale nebylo ideální, popravdě jsem byla blízko k tomu, abych skrečovala. Zavolala jsem si fyzia, který mi dal léky na bolest a tejp (Martincová si vyžádala pauzu na ošetření za stavu 4:5 v prvním setu, pozn. red.). Zpětně to asi vypadá šíleně, protože hned po ošetření jsem vyhrála několik gemů v řadě. Pomalu ani nevím jak…

Kdy se bolest projevuje?
Hrozně bolí, když musím na nohu dopadnout a zatížit ji. Bolí hlavně dopady a odrazy, takže jsem se stáhla od lajny víc dozadu, protože jsem nemohla tolik pod balón a hrála jsem míče víc z levé nohy. A na to nejsem zvyklá, většinou se spíš odrážím z pravé nohy.

Nastoupíte do druhého kola proti Italce Camile Giorgiové?
Určitě chci hrát, naštěstí nemám žádné vážné zranění. Už jsem to měla na levém koleni, jedná se o takzvané skokanské koleno, které sice ukrutně bolí, ale není to, že bych si při pohybu trhala vazy nebo tak. Vezmu si zase prášky a zkusím to.

Co soudíte o vaší příští soupeřce Giorgiové?
Ona je obrovská střelkyně. Když má den, pomalu s ní nejde hrát. Nicméně když je člověk trpělivý a počká si, příležitost se může vyskytnout. Musím makat každý balón, nedat jí nic zadarmo.

Při šesti dosavadních startech na Australian Open jste ani jednou neprošla kvalifikací. Jak si užíváte svou první účast v hlavní soutěži turnaje?
Bylo neskutečné letět do Austrálie a poprvé mít jistotu hlavní soutěže. Do posledního dne jsem měla strach, aby se něco nestalo a abych mohla nastoupit. Moc jsem si toho vážila. Australian Open je nádherný turnaj, jeden z nejlépe zorganizovaných.

Dneškem jste zkompletovala účasti v hlavní soutěži všech grandslamů, že?
Austrálie mi pořád chyběla a teď už ji mám odškrtnutou. Nedávno jsem si říkala, jak se ty cíle zvedají – nejdřív si chcete zahrát na grandslamu aspoň kvalifikaci, pak kvalifikaci na všech, pak se aspoň jednou dostat do hlavní soutěže a pak se povede zahrát si hlavní na všech grandslamech. Chuť nadále roste a je to i větší motivace.

Před Australian Open jste odehrála přípravné turnaje v Adelaide a Melbourne. Jak si užíváte váš nejdelší dosavadní pobyt v Austrálii?
Je to tady super, Austrálii a Melbourne mám moc ráda – jídlo, prostředí a energii celého města. Je to krásné město i celá země.

U protinožců už jste stihla zapsat dvě finálové účasti ve čtyřhře, v žebříčku této disciplíny se blížíte Top 100. Už o vás můžeme mluvit jako o úspěšné deblistce?
Zadařilo se mi i ve čtyřhře, ale spojení já a deblistka mi přijde dost vtipné. (usmívá se) Když si řeknu, že jsem byla dvakrát ve finále deblu, tak mi to přijde komické. Nepodceňuju se, ale debly jsem moc nehrála, až teď mi to umožňuje singlový žebříček, a proto se toho snažím využít. Debly mě moc baví, snažím se je nějak hrát a občas to vyjde.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Tereza Martincova_official (@terezamartinec)

Australian Open (AUS, 75 000 000 AUD, tvrdý povrch)
1. kolo dvouhry
TEREZA MARTINCOVÁ (47.) – Lauren Davisová (USA, 90.) 7:5, 6:2