Byl to hon na čarodějnice, zlobí se srbský prezident. Djokovičův otec rozhodnutí přirovnal k atentátu

- Jan Vojkůvka

Rozhodnutí o deportaci světové jedničky z Austrálie nenechala takřka nikoho chladným. Zatímco malá část veřejnosti (té tenisové) zůstala neutrální, většina se rozdělila do dvou nesmiřitelných táborů. Jedni mohou být s výsledkem spokojeni, druzí jsou naopak hrubě nespokojeni. Ke druhému zmíněnému táboru přitom nepatří jen Srbové, ale také mnozí tenisté, podle nichž byla tato kauza porážkou sportu v souboji s politikou.

„Všichni v Srbsku jsme velmi zklamaní z rozhodnutí soudu a nepovolení jeho účasti na melbournském turnaji. Věříme, že to bylo hlavně politické rozhodnutí, které učinila australská jurisdikce,“ uvedl srbský prezident Aleksandar Vučič. „Měli to říct hned na začátku, že pouze očkovaní budou moci do země přiletět. Stal se z toho hon na čarodějnice,“ dodal Vučič.

Ještě ostřejší byl Djokovičův otec Srdjan, který uvedl: „Pokus o atentát na nejlepšího sportovce na světě skončil. Je to jako padesát kulek do Novakovy hrudi,“ napsal na svém Instagramu.

Djokovič se ovšem dočkal zastání i od jednotlivých tenistů. „Novak by nikdy nejel do Austrálie, kdyby mu nebyla udělena od vlády výjimka ke vstupu do země, na což upozornil i soudce Kelly. Mohl Australian Open vynechat, zůstat doma se svou rodinou a nemluvili bychom o tom bordelu. S blížícími se volbami zde byla ve hře politická agenda, která nemůže být zjevnější. Není to jeho (Djokovičova) chyba. Netlačil se do země násilím a nevytvářel si vlastní pravidla. Byl připraven zůstat doma,“ zkritizoval australskou vládu Vasek Pospisil.

V podobné notě hovořil i Sergej Stachovskij: „Velmi smutný den v historii tenisu. Je smutné, když politika poráží zdravý rozum... Zákon je jeden pro všechny, ale výklady jsou pro všechny různé. Je ostudné se zaměřit na jednoho kvůli jeho přesvědčení, které se liší od ostatních,“ napsal na svém Twitteru.

„Inspirovat antivaxery? To není důvod zacházet s někým jako s podčlověkem,“ reagoval naštvaně Tennys Sandgren, který sám na Australian Open kvůli absenci očkování nejel.

„Udělal spoustu skvělých věcí pro tento sport. Nebylo pro něj těžké, aby zůstal v roce 2008 v Cincinnati na tréninkovém kurtu o hodinu déle jen proto, aby podepsal míčky každému přítomnému dítěti. Byl jsem jedním z těch dětí,“ reagoval Reilly Opelka na kritiku Djokoviče, který se měl podle mnohých nechat očkovat a měl by klid.

„Vím málo na to, abych tuto situaci posoudila. Co však vím je to, že Novak byl vždycky první, kdo stál za ostatními hráči. Ale nikdo z nás nestál za ním. Buď silný,“ napsala také Alizé Cornetová, která zároveň požádala, aby ji nikdo nenazýval antivaxerem.

Kauza kolem Novaka Djokoviče zkrátka budí vášně, a bude je budit i v dalších dnech a týdnech. A svým způsobem možná trochu zastíní i Australian Open, které se odehraje bez světové jedničky...