Jsem nesmírně zklamaný, pronesl Djokovič. Z Austrálie odcestoval letadlem do Dubaje

- Jan Vojkůvka

Světová jednička Novak Djokovič již není v Austrálii. Srbský tenista, kterému bylo zamítnuto odvolání proti opětovnému zrušení víza, odcestoval z Melbourne letadlem do Dubaje. V prohlášení k rozhodnutí soudu uvedl, že je z celého rozuzlení nesmírně zklamaný.

Čtyřiatřicetiletý Djokovič, jenž chtěl na Australian Open obhajovat loňský titul a zaútočit na rekordní 21. grandslamovou trofej v kariéře, je již na cestě domů. Ještě před svým vynuceným odletem z Austrálie se však vyjádřil k rozhodnutí soudu, který potvrdil předchozí znovuzrušení Srbova víza.

„Jsem nesmírně zklamaný rozhodnutím o zamítnutí mé žádosti o soudní přezkum rozhodnutí ministra o zrušení mého víza, což znamená, že nemohu zůstat v Austrálii a zúčastnit se Australian Open,“ uvedl Djokovič, který od pátku byl znovu umístěn v detenčním hotelu, kde čekal na nedělní soud. Při přelíčení se ovšem tři přítomní soudci rozhodli podpořit ministra pro imigraci Alexe Hawkeho a odvolání Djokoviče a jeho právníků zamítli.

Djokovičovi, jenž skončil v detenčním hotelu už minulý týden po příletu do Austrálie, kdy mu bylo vízum poprvé zrušeno, bylo přitom od pondělí povoleno trénovat, jelikož jeho první odvolání bylo úspěšné. Tentokrát však byly karty rozdány trochu jinak, vízum Djokovičovi totiž zrušil samotný ministr Hawke a nedělní soud se nezabýval pochybeními, k nimž došlo minulou středu, a na jejichž základě bylo tehdy vízum zrušeno a později obnoveno.

„Rozhodnutí soudu respektuji a budu v souvislosti s mým odjezdem spolupracovat s příslušnými úřady,“ pokračoval zklamaný Djokovič. „Je mi nepříjemné, že se poslední týdny soustředily jen na mě, a doufám, že se teď všichni můžeme soustředit na hru a turnaj, který miluji.“

Závěrem Djokovič, jemuž hrozí až tříletý zákaz vstupu do Austrálie, popřál štěstí všem zúčastněným. „Chtěl bych popřát hráčům, turnajovým funkcionářům, zaměstnancům, dobrovolníkům a fanouškům vše nejlepší do turnaje. Nakonec bych chtěl podekovat své rodině, přátelům, týmu, příznivcům, fanouškům a mým spoluobčanům v Srbsku za vaši trvalou podporu. Všichni jste pro mě byli velkým zdrojem síly,“ dodala srbská hvězda, která z Austrálie odcestovala v neděli večer tamního času letadlem do Dubaje, odkud vyrazí domů.