První turnaj ITF po šesti letech. Tenis si chci hlavně užívat, řekla Knutson po postupu do semifinále

- David Schlegel, Jan Vojkůvka

Čtyřiadvacetiletá Gabriela Andrea Knutson, která patřila k talentovaným českým juniorkám, zvolila trochu jinou cestu než většina tenistek. Místo objíždění jednoho turnaje za druhým se vypravila na univerzitu do Spojených států a poté na další školu do Anglie. Na tenis nezanevřela, hrála univerzitní soutěže, loni zkusila dokonce turnaje na okruhu UTR. A znovu zatoužila po profesionálních turnajích, které od roku 2015 nehrála. Dlouhou odmlku pak ukončila tento týden v anglickém Bathu.

Gabriela Andrea Knutson. S tímto jménem se s největší pravděpodobností budeme setkávat mnohem častěji. Znovu totiž touží naskočit do profesionálního tenisu, se kterým až do tohoto týdne s jedinou výjimkou (čtyřhra v Praze v roce 2020), skončila. Důvodem bylo studium na univerzitách ve Spojených státech (Syracuse University) a Velké Británii (Durham University).

A v Bathu prokázala, že na univerzitách svůj talent dokázala perfektně pilovat. Při své obnovené premiéře prošla kvalifikací, vyhrála celkem pět zápasů a dokráčela až do semifinále dvouhry, v níž nakonec nestačila na domácí Eliz Maloneyovou. K tomu přidala postup do čtvrtfinále ve čtyřhře.

Úspěšným představením v Bathu přitom navázala na své úspěchy z okruhu Universal Tennis Pro Tennis Tour, kde loni v létě vyhrála turnaj v bulharské Sofii. A navázala i na úspěchy z univerzitních soutěží. V Americe hrála prestižní nejvyšší divizi NCAA, ve Velké Británii zase nejvyšší univerzitní anglickou ligu.

V obsáhlém rozhovoru pro Tenisový svět se sympatická Gabriela svěřila nejen se svou touhou si tenis užívat, ale také se svými cíli či důvody, proč šest a půl roku neodehrála jediný profesionální turnaj na okruhu ITF.

Seznamte se s Gabrielou Andreou Knutson...

Poslední zápas na okruhu ITF jste odehrála v červnu roku 2015 v Přerově. Už je to šest a půl roku. Co se mezitím ve vašem životě přihodilo?
V osmnácti jsem se přesunula na vysokou školu do Syracuse University v Americe, proto jsem nehrála na okruhu ITF. Na univerzitě jsem měla dobré úspěchy, byla jsem dokonce čtvrtá na NCAA (univerzitní liga). V Americe mě hrozně tlačili, kouč ale nebyl až tak dobrý a nemotivoval mě tak moc, jak bych potřebovala. Byla jsem z toho po sezoně taková vyčerpaná, bylo to hodně intenzivní a v létě se mi už nechtělo hrát další turnaje (na okruhu ITF, pozn. redakce).

Takhle jsem prožila čtyři roky v Americe. V létě jsem většinou byla na stážích buď v Americe nebo v Čechách. Občas jsem si zahrála nějaká áčka (menší turnaje mimo profesionální okruhy, pozn. redakce), tam se mi občas něco povedlo, ale nebylo to tak, že bych chtěla jezdit na turnaje, nebo o tom snila.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Gabriela Knutson (@gabriknutson)

V září 2019 jsem nastoupila na Durham University, což je univerzita v Anglii, která hraje nejvyšší anglickou tenisovou ligu. Je to hrozně kvalitní univerzita. Tam jsem si dodělala magistra v marketingu. Také jsem si tam krásně zahrála. Není to tak intenzivní jako v Americe, ale pořád hrajeme soutěžní tenis proti jiným univerzitám. Také jsem tam dostala hodně dobré stipendium, protože jsem byla jednička, takže jsem dostala super nabídku. Ten rok na marketingu jsem si hodně užila. A potom přišla korona a najednou jsem si říkala, co budu dělat. Jestli si mám najít práci, nebo hrát tenis.“

Loni jste vyhrála na turnaji UTR Pro Tennis Tour v bulharské Sofii, ale turnaj není součástí okruhu ITF. Mohla byste popsat, o jaký okruh přesně jde a proč jste se rozhodla do Sofie vyrazit?
Už po prvním roce v Durhamu jsem chtěla hrát, ale najednou přišla korona, nemohlo se nikam a nedostala bych se do žádných turnajů, protože jsem neměla žádné body. Proto jsem minulé léto hrála turnaje UTR. Z univerzitních turnajů jsem měla hrozně dobré body právě v UTR, protože tam se to bere podle toho, koho člověk porazí. Takže jsem měla hodně dobrý žebříček v UTR a dostala jsem se na jejich turnaje, takže jsem to minulé léto zkusila a hodně se mi to povedlo. Najednou mě to začalo hrozně bavit a říkala jsem si, že hraju na světové úrovni, kolem 400. či 500. místa, tak to půjdu zkusit na ITF.

Proto jsem se rozhodla přijet o týden dřív, než jsem měla na univerzitu dorazit a zkusila jsem si zahrát tento turnaj ITF v Bathu. Říkala jsem si, že to chci zkusit. Je mi 24 let a mám pocit, že mám v tenise splněno. Budu ráda za všechno. Dnes se cítím úplně neskutečně. Sice jsem prohrála v semifinále, ale byla to hráčka, kterou jsem v září porazila, takže věřím, že bych ji byla schopná porazit. Byla jsem ale úplně vyřízená, protože jsem měla za sebou dva zápasy, které trvaly skoro dvě a třičtvrtě hodiny, na což nejsem zvyklá. Tím, jak jsem nehrála turnaje a univerzitní zápasy byly třeba jednou týdně, tak jsem takový turnaj už dlouho nezažila. Bylo to pro mě super.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Gabriela Knutson (@gabriknutson)

Povzbudil vás úspěch v Bathu k tomu, že byste si zahrála i nějaké další turnaje ITF nebo šlo o výjimečnou událost? Chtěla byste si ještě zkusit zahrát o body do žebříčku WTA?
Rozhodně bych si chtěla ještě zahrát o body do žebříčku WTA. Příští týden v neděli začíná turnaj v Loughborough, pětadvacítka v Anglii. Teď jsem dvanáctá náhradnice, tak nevím, jestli se dostanu, protože body z tohoto turnaje se mi ještě nenačtou. Ale jakmile bude příležitost, a jakmile se mi body z Bathu načtou, tak budu hrát dál. Myslím si, že mám dost dobrou šanci, věřím si a prostě si to chci jít užít.

V Americe jsem do toho byla tlačená, nucená, jako malá jsem hrála juniorské ITFky, a také jsem do toho byla nucená, ale teď si to opravdu užívám. Hraju si sama pro sebe a nemám žádný stres. Když vyhraju, tak super a každý je nadšený, když prohraju, tak se nic neděje. Mám dva magistry a mohu si najít práci, kdy chci. To je myslím obrovská výhoda a důvod, proč najednou hraju tak dobře, a proč jsem hrála tak dobře v létě. Doufám, že budu i nadále hrát tak dobře, protože nejsem pod tlakem stresu jako ty holky, které třeba nemají školu a daly tenisu celý život. Ony jsou unavené, já jsem čerstvá a chci si to ještě trochu užít. Tenis mě teďka hrozně baví.

Začala jste loni pracovat na Durham University. Co tam přesně máte na starost a znamená to, že už se do Česka nevrátíte?
V roce 2020 jsem se nakonec rozhodla udělat si dalšího magistra, protože mi Durham University nabídlo pokračování se super stipendiem. Svou budoucí kariéru chci spojit s marketingem a obnovitelnou energií, na což bych se chtěla specializovat. Takže teď studuji dvouletého magistra v obnovitelné energii, což budu dodělávat v září 2022. Teď jsem v druhém roce tohoto druhého magistra. Zároveň tu pracuji jako jako programový manažer. Mám na starosti celý tenisový tým, což je 90 hráčů. Organizuji jim tréninky, zápasy, fyzia, vlastně taková tenisová akademie a všechno jim organizuji já.

Jaké máte ještě tenisové cíle a čemu byste se v budoucnu chtěla věnovat v osobním životě?
Chtěla bych v osobním životě spojit sociální média, komunikaci, marketing s obnovitelnou energií a s klimatickými změnami. Do tohohle bych se chtěla vrhnout ve své kariéře poté, co dodělám školu a skončím s tenisem.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Gabriela Knutson (@gabriknutson)

Myslím, že přes léto budu hrát. V létě toho bude hrozně moc, protože mám práci, školu, ve které musím dokončit tři předměty a přes léto budu psát diplomku. Takže nevím, jak k tomu budu stíhat ještě tenis, ale zkusím, co můžu. V nejhorším bych počkala pár měsíců a pak bych se do toho dala.

Spíš je teď pro mě problém, že hledám sponzora, protože nemám moc jak ten tenis zaplatit. Takže bych si chtěla najít sponzora a podle toho bych nějak viděla, kde i budu hrát a v jaké zemi. Nevím, jestli tady v Anglii, nebo jestli v Čechách dostanu nějaké možnosti. Takže nevím ani, kde vlastně budu mít tréninkovou základnu. Podle toho se budu rozhodovat, kde budu žít. Takže uvidíme.

Máte zahraničně znějící příjmení, co byste nám k němu mohla říci?
Jsem napůl Američanka a napůl Češka. Asi do dvanácti let jsem žila napůl v Americe a Čechách. V mých dvanácti jsme se oficiálně přemístili do Prostějova. V Prostějově jsem pak vyrůstala a trénovala až do osmnácti let.