Šoková terapie zabrala. Polášek po boku Peerse znovu září

- Jan Vojkůvka

Když se Filip Polášek (na snímku vpravo) v roce 2018 vrátil na kurty po dlouhých čtyřech a půl letech, asi sám netušil, že bude natolik úspěšný. Dařilo se mu především po boku Chorvata Ivana Dodiga, s nímž si dokráčel i pro dosud jediný grandslamový titul. Jenže v minulé sezoně přišla také herní krize a úspěšný pár se nakonec překvapivě rozpadl. Šestatřicetiletému Slovákovi však změna prospěla, po boku Australana Johna Peerse už zase září.

Polášek přitom vůbec už tenis hrát nemusel. V roce 2013 totiž ukončil kariéru kvůli vyhřezlé meziobratlové ploténce s uskřípnutým nervem, což mu způsobovalo bolest levé dolní končetiny. V době, kdy pracoval jako trenér, se ovšem dokázal z těchto zdravotních problémů dostat a vrátit se v roce 2018 opět na kurty.

Zaměřil se na čtyřhru, v níž se mu dařilo i před ukončením (nebo přerušením) kariéry. Největší slávu přitom prožil spolu s Ivanem Dodigem, s nímž vyhrál v roce 2019 velké tituly v Pekingu a Cincinnati, načež na začátku roku 2021 vybojoval premiérový grandslamový titul na Australian Open. Jenže pak přišlo ono zmíněné herní trápení.

Jen druhé kolo na Roland Garros i Wimbledonu, na jednotlivých turnajích maximálně jeden vyhraný zápas... a po olympijských hrách rozpad.

„Už jsme tolik nevyhrávali a nebyli jsme schopní dosahovat výsledků, jakých jsme chtěli. Pořád jsme hráli na dobré úrovni, ale najednou jsme prohrávali těsné zápasy, které jsme přitom předtím dokázali vyhrávat,“ uvedl k rozhodnutí Polášek. Dodig mezitím jejich krok nazval šokovou terapií, která může oběma pomoci opět bojovat o tituly. A skutečně to pomohlo, tedy u Poláška.

Slovenský reprezentant spojil síly s třiatřicetiletým Australanem Johnem Peersem a opět začal zářit. Nově složená dvojice došla do semifinále US Open, finále v San Diegu a následně vyhrála Masters v Indian Wells.

Formu si navíc Polášek s Peersem přenesli i do sezony nové. Hned jejich první turnaj v Sydney totiž oslavili druhým společným titulem, když v sobotním finále porazili Italy Bolelliho s Fogninim dvakrát 7:5.

Pro slovenské tenisové příznivce je důležité, že v době, kdy se jejich singlistům a singlistkám tolik nedaří, mají přeci jen na okruhu někoho, kdo je schopný vyhrávat tituly na nejvyšší úrovni. A Polášek toho schopný je. I díky jeho skvělé souhře s Peersem bude patřit během Australian Open k širšímu okruhu favoritů na zisk deblové trofeje.