Svérázná rozlučka v Melbourne. Stachovskij daroval raketu, stihl i debatu s novinářem

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE – Úvodní kolo kvalifikace Australian Open 2022 přineslo jedno velké loučení. Ukrajinec Sergij Stachovskij, jenž tenisově vyrůstal také ve Frýdlantu nad Ostravicí, odehrál právě v Melbourne Parku proti J.J. Wolfovi (3:6, 4:6) poslední utkání své bohaté kariéry. Se jménem Stachovského se kdekomu spojí jeho senzační triumf nad Rogerem Federerem na Wimbledonu 2013. Hrdý Ukrajinec ale mimo tenisové zápolení také často aktivně reagoval na témata, která hýbala a hýbou nejen bílým sportem.

„Je někdo z mých fanoušků právě teď na Australian Open?“ dotázal se ve čtvrtek na Twitteru Sergij Stachovskij. „Ptám se proto, jestli někdo nechcete raketu? Je úplně nová, dokonce podepsaná, z mého posledního zápasu. Tuším, že už ji nebudu potřebovat.“

Tímhle poněkud svérázným stylem oznámil šestatřicetiletý Ukrajinec ukončení své bohaté tenisové kariéry. Ve dvouhře během ní opanoval čtyři turnaje ATP a sedm challengerů, v žebříčku vystoupal nejvýše na 31. místo. Na Wimbledonu 2013 skolil obhájce trofeje Rogera Federera, před sedmi lety si v Marseille vyšlápl na jinou švýcarskou hvězdu Stana Wawrinku.

„Myslím, že kariéru jsem měl poměrně dobrou, nemám si na co stěžovat. Samozřejmě jsem ale chtěl lepší výsledek na grandslamu,“ hodnotil předloni pro Tenisový svět Stachovskij, jehož maximem na akcích velké čtyřky bylo šestkrát třetí kolo.

Ještě loni si připsal tři deblové tituly na challengerech, ne náhodou slavil vždy v „československém“ prostředí (konkrétně v Ostravě, Praze a Bratislavě). „Česko miluji, strávil jsem tady poměrně hodně času a mám tady moc přátel. Ve Frýdlantu nad Ostravicí jsem se učil hrát tenis,“ zavzpomínal na žákovská léta Stachovskij, který poté žil nějaký čas v Bratislavě.

Česky hovořící hráč na sebe poutal pozornost nejen pestrou a atraktivní hrou „ze staré školy“, ale i aktivním zasahováním do řady ožehavých diskusí. V letech 2012–2019 pomohl jako člen hráčské rady ATP vybojovat mimo jiné vyšší finanční odměny na grandslamech. A třeba na aktuálním Australian Open se pustil do bouřlivé twitterové debaty se všetečným americkým novinářem Benem Rothenbergem.

Když reportér New York Times informoval o zvěsti, že příchod Novaka Djokoviče do tělocvičny vzbudil s ohledem na kauzu kolem světové jedničky úžas a rozpaky, Stachovskij se proti tomuto výroku ohradil.

„Totální kravina. Rozcvičoval jsem se ve stejné místnosti. Najdi si lepší drbny,“ vzkázal Rothenbergovi nekompromisní Stachovskij. Za svou reakci si mimochodem vysloužil více než 10 tisíc lajků a také blokaci od zmíněného novináře.

Stachovskij je zkrátka výrazná osobnost a bylo by překvapující, kdyby se s kariérou nerozloučil podle originálního scénáře. Nyní bude jistě zajímavé sledovat, kam povedou jeho další kroky. Zůstane u tenisu jako trenér či funkcionář, nebo snad nabídne své služby těžce zkoušené vlasti?