Úspěšný kvalifikant Macháč: Byl to vynikající zápas, soupeři jsem skoro nedal čuchnout

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE – Skupinka Nizozemců, zahrnující i zkušeného tenistu Robina Haaseho, by za jiných okolností snad mohla Jespera De Jonga dotlačit k úspěchu, to by ale na druhé straně dvorce nesměl stát Tomáš Macháč. Nekompromisní Čech si přichystal po vydařeném čtvrtečním utkání další galapředstavení, v dnešním finále kvalifikace Australian Open nastřílel 24 vítězných míčů, ztratil pouhých pět her a bez potíží postoupil do hlavní soutěže. „Předvedl jsem stoprocentní výkon, nebyla tam skoro žádná chybička,“ liboval si jednadvacetiletý Macháč.

Komu by se teď chtělo bojovat proti Tomášovi Macháčovi? Vždyť český reprezentant disponuje fantastickou formou, jíž si letos vysloužil už osm výher ze stejného počtu zápasů, challengerový titul v Traralgonu a postup z kvalifikace do hlavní soutěže grandslamového Australian Open. Poslední obětí tenisty z Berouna byl po setech 6:2 a 6:3 a pouhých 67 minutách zápolení Jesper De Jong.

Vašemu dnešnímu výkonu nebylo co vytknout, že?
Hraju teď opravdu dobře, dnes to byl vynikající zápas. Předvedl jsem stoprocentní výkon, nebyla tam skoro žádná chybička. Jesper se v jednom gemu na returnu chytil a hrál neskutečně, brejkbol a další šanci jsem ale odvrátil esy. Skoro jsem mu nedal čuchnout, a když už jsem mu dal čuchnout, zahrál jsem vzápětí skvěle.

Zdálo se, že snad ani nejste nervózní. Bylo tomu tak?
Nervozita před zápasem jako vždy byla, ale taková zdravá. A v průběhu utkání jsem nervózní nebyl, jel jsem míček po míčku. Když jsem letos začínal kvalifikaci, nedával jsem si za cíl jí projít. Jen jsem se snažil hrát každý míč svoji hru. A že jsem postoupil do hlavní soutěže, je bonus, za který jsem moc rád. Zůstávám nadále soustředěný a těším se na další výzvy.

Kvalifikací Australian Open jste prošel už loni. Je něco, v čem jste se za ten rok zlepšil?
Zlepšil jsem se v momentech, kdy jde v zápase něco z kopce. Když dřív přišla třeba únava, šel můj výkon dolů. Teď jsem se ale právě v tom zlepšil. Ať už se stane cokoliv, nevnímám to a snažím se ve své hře posunout dál.

Už jste se díval, kde jsou v pavouku hlavní soutěže volná místa pro úspěšné hráče z kvalifikace?
Trochu jsem to prolítnul, ale nedá se říct, že bych se na to víc soustředil. V hlavní soutěži není žádný los lehký. Ať už dostanu kohokoliv, je mi to jedno, budu se snažit hrát svoji hru.

Australian Open (AUS, 75 000 000 AUD, tvrdý povrch)
Finále kvalifikace
Jesper De Jong (NED, 207.) – TOMÁŠ MACHÁČ (130.) 2:6, 3:6