Australian Open pravděpodobně bez Djokoviče. Srb má opět zrušené vízum

- Filip Lefenda

Zahraje si Novak Djokovič na letošním Australian Open? Po pondělním verdiktu soudu tomu vše nasvědčovalo. Kauza okolo světové jedničky ale zdaleka nekončí. Ministr pro imigraci Alex Hawke v pátek využil své pravomoci a zrušil Srbovi podruhé vízum. Očekává se, že se Djokovičovi právníci proti rozhodnutí odvolají, času je ale málo.

Organizátoři Australian Open už přitom s účastí hráče počítali. Djokovičovo jméno figuruje v pavouku rozlosované dvouhry. Do akce měl vítěz posledních tří ročníků vstoupit zkraje příštího týdne soubojem s krajanem Miomirem Kecmanovičem. V Melbourne Parku ostatně po propuštění z detenčního hotelu usilovně trénoval.

Jak se ale zdá, mnohem větší bitva čeká nakonec Djokoviče na poli právním. Majiteli dvaceti singlových grandslamových titulů hrozí deportace ze země. Spasit ho už může jen další úspěšné odvolání u soudu.

„Využil jsem své pravomoci a zrušil platnost víza uděleného ze zdravotních důvodů, neboť to nebylo ve veřejném zájmu. Vláda premiéra Morrisona je pevně odhodlaná chránit australské hranice – zejména co se týče pandemie covidu-19,“ uvedl v prohlášení Hawke.

Djokovič dostal jakožto odpůrce vakcinace výjimku z povinného očkování na základě prodělaného koronaviru, úřady mu ale vízum po příletu do země zamítly. Srb zvrátil rozhodnutí u pondělního soudu, nyní ale vše znovu nasvědčuje tomu, že se momentálně nejlepší aktivní tenista planety grandslamu v Melbourne nezúčastní.

Situace je pro Djokoviče ještě o to horší, že součástí ministrova rozhodnutí je i automatický tříletý zákaz vstupu do země.