Australian Open: Povedlo se! Lehečka a Macháč se kvalifikovali do hlavní soutěže

- Redakce

Finále kvalifikace Australian Open bylo pro české tenisty maximálně úspěšné, místenku v hlavní soutěži totiž vybojovali Jiří Lehečka i Tomáš Macháč. Dvacetiletý Lehečka ve svém utkání udolal Kazacha Dmitrije Popka ve třech setech. V areálu Melbourne Park se následně představil jednadvacetiletý Tomáš Macháč, jenž nedal šanci Nizozemci Jesperu De Jongovi.

Lehečka se kvalifikoval na Australian Open!
Jiří Lehečka (143.) si poprvé v kariéře zahraje hlavní soutěž na grandslamu! A to hned při své druhé kvalifikační účasti, tu premiérovou si odbyl loni na US Open. Český tenista ve finále kvalifikace Australian Open porazil Kazacha Dmitrije Popka (177.) dvě hodiny a 13 minut 4:6, 6:3 a 6:3.

Lehečka nezačal nejlépe, když v úvodní sadě ztratil dvakrát servis a prohrával už 1:4. Pak se zvedl, snížil na 4:5, razantní zlepšení ale v zisk úvodního dějství nepřetavil. Ve druhé sadě Lehečka navázal na koncovku té předchozí. Méně chyboval a za stavu 2:1 vzal kazašskému hráči servis, díky čemuž srovnal stav zápasu na 1:1.

Závěrečná sada byla po chvíli přerušena, a to kvůli ošetřování kazašského hráče. Ten zvládl pokračovat ve hře, kterou rozhodl sedmý gem. Dvacetiletý tenista využil nabídnutý brejkbol a klání poté dotáhl i díky dalšímu brejku z deváté hry do vítězného konce.

„Soupeř zahrál v prvním setu líp, tolik se nebál. Já jsem nepředvedl dobrý výkon. Od druhého setu už jsem začal více dirigovat hru, zahrál jsem o dost lépe než soupeř. A ve třetím setu jsem na tom byl fyzicky lépe. Z postupu jsem nadšený,“ uvedl Lehečka.

Celý rozhovor s Jiřím Lehečkou si můžete přečíst zde.

Macháč zničil na závěr kvalifikace De Jonga
Po Jiřím Lehečkovi se do hlavní soutěže Australian Open kvalifikoval v Melbourne také Tomáš Macháč (130.). Jednadvacetiletý Čech nedal po týdnu znovu šanci Jesperu De Jongovi (207.) z Nizozemska, kterého po suverénním výkonu porazil za pouhých 67 minut hry 6:2 a 6:3.

Berounský rodák získal po svém prvním servisu 93 procent míčů a dopřál soupeři jediný brejkbol, který odvrátil esem. Těch vykouzlila nasazená dvacítka celkem deset. V součtu s tenisovou extraligou zaznamenal Macháč už třináctou výhru v řadě. Na grandslamu bude obhajovat loňské druhé kolo.

„Hraju teď opravdu dobře, dnes to byl vynikající zápas. Předvedl jsem stoprocentní výkon, nebyla tam skoro žádná chybička. Zůstávám nadále soustředěný, těším se na další výzvy,“ sdělil Macháč.

Celý rozhovor s Tomášem Macháčem si můžete přečíst zde.

Lehečka, Macháč a Bouzková znají soupeře pro 1. kolo
Jiří Lehečka narazí v Melbourne při svém premiérovém startu v hlavní soutěži Australian Open na bývalou světovou trojku Bulhara Grigora Dimitrova (28.). Další úspěšný kvalifikant Tomáš Macháč se střetne s argentinským antukářem Juanem Manuelem Cerundolem (81.). Na soupeřku z kvalifikace narazí Marie Bouzková. Bude jí jednatřicetiletá Rebecca Marinová (146.) z Kanady.

Vybrané zápasy 5. hracího dne kvalifikace

Dmitrij Popko (KAZ, 177.) – JIŘÍ LEHEČKA (143.) 6:4, 3:6, 3:6
Jesper De Jong (NED, 207) – TOMÁŠ MACHÁČ (130.) 2:6, 3:6
Radu Albot (MDA, 123.) – Joao Sousa (POR, 140.) 6:4, 6:4
Kamilla Rachimovová (RUS, 116.) – Rebecca Marinová (CAN, 146.) 6:4, 2:6, 6:7(7)
Martina Trevisanová (ITA, 113.) – Olga Govorcovová (BLR, 138.) 6:2, 6:3
Čchin-wen Čeng (CHN, 111.) – Mai Hontamaová (JPN, 149.) 6:3, 6:7(3), 6:3
Liam Broady (GBR, 127.) – Roman Safjullin (RUS, 146.) 4:6, 7:6(2), 6:2
Norbert Gombos (SVK, 117.) – Matthew Ebden (AUS, 238.) 6:7(3), 7:6(5), 7:6(8)