Návrat do top 10? Věřím si, hlásí Halepová před Australian Open

- Petr Sumbal

Jen o málokteré tenistce můžeme s klidným svědomím říct, že by na tom byla v posledních letech co do konzistentnosti výkonů na té nejvyšší úrovni lépe než Simona Halepová. Od roku 2014 zakončila Rumunka sedmkrát v řadě sezónu v první desítce, v letech 2017 a 2018 dokonce na samotném vrcholu. Až loni se jí to nepovedlo. Po sezóně plné zranění našla své jméno až na dvacátém místě žebříčku. Rok 2022 však zahájila triumfem na turnaji v Melbourne a už vyhlíží svůj návrat do úplné špičky. „Věřím si na to!“ sebevědomě hlásí krátce před Australian Open.

Lepší start do nové sezóny si asi Halepová přát ani nemohla. Hned na prvním turnaji roku v australském Melbourne získala titul a z dvacátého místa žebříčku hned vylétla o pět míst nahoru až na patnáctou pozici. Ta však rozhodně není cílovou destinací pro zkušenou Rumunku, v plánu je návrat do top 10.

„V první desítce jsem byla spoustu let, na konci loňského roku jsem se už ale cítila po všech těch zraněních a tlaku, kterému jsem dlouho čelila, unavená,“ přiznala Halepová v rozhovoru pro web Australian Open. „Možná je to ale dobře, že jsem na chvíli vypadla, teď mám před sebou alespoň novou výzvu dostat se zase zpátky. A vidím to pozitivně, věřím si na to! Zároveň však vím, že to bude velmi náročné. Čeká mě hodně práce a spousta zápasů, které musím vyhrát,“ uvědomuje si třicetiletá tenistka.

Halepová je spolu s Anastasií Pavljučenkovovou a Angelique Kerberovou jedinou třicátnicí v první dvacítce světového žebříčku. Na konec kariéry sice ještě nemyslí, zároveň však už podle svých slov nemusí hrát pod tak velkým tlakem jako dřív, protože většinu svých snů už si splnila.

„Je krásné hrát tenis i po třicítce. Když jsem byla mladší, myslela jsem si, že vydržím tak do 26 nebo 27 let, ale teď je mi třicet a pořád jsme tady. Myslím, že všechny své dětské sny už jsem si splnila. Už na sebe nemusím klást takový tlak, tenis si teď mnohem více užívám,“ pověděla tenistka, která strávila celkem 64 týdnů na samotném vrcholu žebříčku WTA. Delší dobu mělo u svého jména číslo jedna v historii tenisu pouze deset tenistek a ze stále aktivních hráček je v tomto ohledu lepší jen současná královna Australanka Ashleigh Bartyová (110 týdnů) a momentálně zraněná Serena Williamsová (319 týdnů).

Loňská sezona pro Halepovou nebyla dobrá. Nemohla se spolehnout na vlastní tělo, vinou zranění zvládla odehrát jen 35 zápasů a nezískala ani jeden turnajový titul, což se jí stalo poprvé od roku 2012. Smolný rok však už vítězka Roland Garros 2018 a Wimbledonu 2019 hodila za hlavu a vyhlíží návrat mezi elitu.

Počítat se s ní musí už na nadcházejícím Australian Open, kde ji čeká v 1. kole přijatelný los v podobě zápasu se 105. hráčkou světa Polkou Magdalenou Frechovou. Ve 3. kole by Halepová mohla narazit na vítězku posledního US Open Emmu Raducanuovou z Velké Británie a pro osmifinále se rýsuje atraktivní souboj se světovou trojkou Garbiňe Muguruzaovou ze Španělska. Na prvním grandslamu sezóny bude Halepová obhajovat loňské čtvrtfinále.